Hospitaler spærres inde under Tour de France – kun én vej fører til Riget

Skal du på hospitalet, mens verdens største cykelløb afvikles i København og i Roskilde, skal du være opmærksom på, at vejen dertil er mere besværlig end normalt. Men der er ingen grund til bekymring, lyder det.

Onsdag var der præsentation i København af tourens ryttere. Her Team Trek. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En afspærret rute, tung trafik og hundredtusindvis af tilskuere, gør det sværere at komme til og fra Rigshospitalet i København over weekenden.

Det gælder både patienter, pårørende og hospitalets egne ansatte.

Kun én vej vil være åben til Rigshospitalet, som ligger klos op ad den 13 kilometer lange rute gennem København, og det er Edel Sauntes Allé. Alle ambulancer kan dog krydse tourruten.

Folk, der tager offentlig transport, skal være opmærksomme på, at byens busser afgår, men at ruter og afgange påvirkes af cykelløbet. Derfor vil busserne ikke køre forbi Rigshospitalet, som de ellers plejer. Det vil også være muligt at tage metroen til Trianglen og gå derfra. Igen skal man være opmærksom på, at der formentlig vil være en massiv folkemængde.

Rigshospitalet har taget en ekstra foranstaltning i weekenden: Tilkaldevagter, som normalt sidder klar derhjemme, vil over weekenden befinde sig på hospitalet for at undgå at sidde fast i trafikken, hvis der skulle blive brug for dem.

Riget er vant til det

Region Hovedstaden har meldt ud, at der er indkaldt fire ekstra ambulancer og en ambulancehelikopter over weekenden, hvor op mod 500.000 tilskuere forventes at møde op til enkeltstarten i København. Trods den store mængde mennesker er der ikke grund til bekymring blandt borgerne, mener Rigshospitalet.

Hvis nogle tilskuere skulle være uheldige nok til at forstue en fod eller brække en arm, vil de transporteres til andre hospitaler i byen, da Rigshospitalet ikke har en skadestue, men derimod et traumecenter, som kun tager imod de mest alvorlige tilfælde. Derfor forventes det ikke, at der vil være øget pres på personalet, oplyser hospitalet.

Det er heller ikke første gang, at store arrangementer afholdes omkring Rigshospitalet, siger direktionskonsulent Helen Bernt Andersen.

»Vi er vant til at være en del af byen, da vi ligger, hvor vi ligger, og vi er vant til at være en del af store arrangementer i Fælledparken som karneval, maratonløb og DHL-stafetten. Det er en del af vores hverdag, og vi er vant til akutte udfordringer. Det ligger i vores ansattes dna,« lyder det.

Touren påvirker adgangen til sjællandske hospitaler

Cykelløbet giver ikke kun udfordringer for folk, der skal til og fra Rigshospitalet. Også andre hospitaler på Sjælland oplyser, at det vil være sværere at møde op over weekenden.

Det gælder blandt andet Universitetshospitalet i Roskilde, hvor anden etape løber af stablen lørdag, De har forberedt sig på store menneskemængder og trafikale problemer, lyder det i en pressemeddelelse.

»Hjælpen skal nok komme hurtigt frem trods store folkemængder og trafikale udfordringer. Derudover vil vores fødeafdeling i Roskilde eksempelvis informere fødende kvinder om den særlige adgangsvej, når de ringer, og at de skal være trygge,« siger lægefaglig vicedirektør i Præhospitalt Center i Region Sjælland, Lars Bredevang Andersen, i meddelelsen.

Danskere, der skal til sygehusene i Holbæk og Slagelse, skal også forvente, at der vil være mere trafik på vejene over weekenden, da afgangsveje er afspærrede, og at det derfor kan tage længere tid at komme frem.

Region Sjælland råder ligesom Region Hovedstaden over ekstra ambulancer i weekenden, hvor både Tour de France og Roskilde Festival afholdes i byen.