Hospitaler og apoteker snydt: Syge danskere behandlet med falsk medicin

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder nu et skizofrenimiddel i forfalsket indpakning, som er udleveret fra hospitaler og apoteker. Bekymrende, at der fifles med lægemidler, mener patienter. Ny organisation skal bekæmpe forfalsket medicin, som har udviklet sig til et kæmpe problem.

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder nu et skizofrenimiddel i forfalsket indpakning, som er udleveret fra hospitaler og apoteker. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alvorligt syge danskere risikerer at være blevet behandlet med forfalsket medicin, som de har fået på sygehuset eller via deres apotek.

Psykisk syge patienter kan i en række tilfælde have fået indsprøjtninger med et skizofrenilægemiddel i forfalskede indpakninger, og importørerne og Lægemiddelstyrelsen vælger nu at tilbagekalde flere partier af det pågældende præparat, Xeplion 150 mg., der har været solgt på det danske marked siden jul.

Det fremgår af en redegørelse fra Lægemiddelstyrelsen, som skaber bekymring i Landsforeningen SIND.

»Det er skidt, hvis der fifles med lægemidler, som er noget, der skal omgås med forsigtighed, og hvor man skal kunne være sikker på, at dét, man får, også er dét, man skal have,« siger landsformand Knud Kristensen.

I den konkrete sag er den primære bekymring, om der kan være nogle patienters sikkerhed, der har været i fare, og Knud Kristensen håber, at myndighederne nu vil gennemgå sikkerheds-procedurerne og få strammet op, hvis det er nødvendigt.

Lægemiddelstyrelsen vurderer dog umiddelbart, at risikoen for patienterne er lav. En analyse af de forfalskede pakninger har således vist sig at indeholde de rigtige aktive stoffer i de rigtige mængder.

Det kan dog ikke udelukkes, at pakningerne har været opbevaret forkert, da de er pakket uden for den såkaldte legale distributionskæde – producenter, grossister, sygehuse og apoteker – hvilket pr. definition gør, at lægemidler karakteriseres som forfalskede. Der er dog heller ikke indtil videre registreret noget usædvanligt i bivirknings-indberetningerne.

Sager om forfalsket medicin i Danmark har hidtil primært handlet om borgere, der selv har bestilt, betalt og importeret forskellige former for præparater via tvivlsomme hjemmesider på nettet. Den type beslaglæggelser har de danske myndigheder en del af hvert år.

Den aktuelle sag, der er en af de første, hvor den forfalskede medicin er havnet på det danske marked og hos danske patienter via den legale distributionskæde, kommer derfor bag på folk i lægemiddelindustrien.

»Sagen er meget overraskende. Vi går for at have en meget høj sikkerhed inden for de officielle distributionskanaler, og problemet med forfalsket medicin hér anses for at være ikke-eksisterende problem,« siger konsulent Mikkel Møller Rasmussen fra Lægemiddelindustriforeningen.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er sagen startet i Tyskland, hvor en parallelimportør fandt forfalskede pakninger i et parti med det pågældende præparat, som også danske importører har fået del i og distribueret herhjemme. Det har siden vist sig at dreje sig om tre partier, der indeholder forfalskede pakninger.

Producenten af det pågældende lægemiddel, Janssen i Belgien, har også været inde og undersøge eksempler på de forfalskede pakninger, som viste sig at adskille sig fra de originale på en række punkter, bl.a. nuancen af den blå farve på pakningen.

Men i øvrigt er forfalskningen udført så professionelt, at den har været meget svær at spotte for parallel-importørerne, vurderer Lægemiddelstyrelsen.

»Folkene bag har haft stor teknisk indsigt, men det er klart, at vi skal ind og diskutere den ægtheds-kontrol på dette produkt, som importørerne foretager, for at se, hvad vi kan gøre for, at den bliver mere effektiv,« siger sektionsleder Frank Bøgh Madsen.

Med den nye sag om forfalsket medicin bliver vi Danmark konfronteret med, hvad der på europæisk plan og i verden som helhed er ved at udvikle sig til et enormt problem.

Sidste år viste en undersøgelse fra EUs patentmyndighed, at medicinalbranchen årligt mister 4,4 pct. af det legale medicinsalg på grund af forfalsket medicin. Det svarer til mistede indtægter på knap 76 mia. kr. Forfalskningerne betyder samtidig, at branchen på EU-plan mister 37.700 arbejdspladser.

Det har også tidligere været anslået, at falsk medicin dræber flere hundrede tusinde mennesker årligt primært i Asien og Afrika.

I 2014 var der også en sag herhjemme, hvor et mindre antal pakninger af en anden type medicin, Abilify til behandling af skizofreni og mani, der var stjålet i Italien, havnede i Danmark, hvor det ligeledes måtte tilbagekaldes.

Samme år beskrev Berlingske ligeledes en sag, hvor en dansk parallel-importør havde solgt kræftmedicin, der var stjålet og forfalsket af den italienske mafia, til det finske marked.

Udviklingen har netop ført til en ny EU-forordning og dansk lovgivning, som betyder, at lægemiddelindustrien nu er i gang med at etablere en organisation, DMVO – Dansk Medicin Verifikation Organisation - som netop har til formål at få opsporet og stoppet forfalsket medicin i den legale distributionskæde.

Blandt andet indføres der nye stregkoder  på medicinpakker, så alle led i distributionskæden kan aflæse dem og undersøge hver medicinpakkes ægthed.

»Dermed vil vi med endnu større sikkerhed kunne sige til folk, at de kan trygt kan gå på apoteket og hente deres medicin,« siger Mikkel Møller Rasmussen.

Regionerne går nu i gang med at sende information til psykiatere og alment praktiserende læger om, hvordan man kan se, om en pakning er forfalsket, og hvilke mulige alternativer der er tilgængelige.