Hospitaler har masser af ledige coronapladser: Nu vil de atter behandle andre syge

Er der en patient tilstede? På Herlev-Gentofte Hospital er kun to af seks planlagte coronaafsnit i brug, og nu kan den ledige kapacitet benyttes til at tage sig af de mange »almindelige« patienter, som har fået aflyst indgreb, vurderes det. Der vil dog stadig blive ved med at komme en jævn strøm af covid-19-syge.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det forventede massive rykind af coronasyge danskere på landets hospitaler ser i vid udstrækning ud til at udeblive.

Mange af de særlige coronaafsnit, der er planlagt gennem de senere uger, står således tomme hen. Nok er der coronapatienter, og det vil der blive ved med at være i adskillige måneder endnu, men de kommer ikke i nær de store tal, der var frygtet.

Derfor er der nu så meget ledig kapacitet, at man kan overveje at behandle nogle af de tusindvis af syge med mindre alvorlige lidelser, som de seneste uger har fået aflyst operationer og andre indgreb for at skabe plads til det forventede rykind af coronapatienter.

Sådan lyder vurderingen på et af de store hovedstadshospitaler, Herlev-Gentofte Hospital, her hvor den danske del af den verdensomspændende coronaepidemi bevæger sig ind i den sjette uge.

»Ud fra de tal, vi ser ind i, tror jeg, at vi får en påske, vi kan håndtere. Faktisk er vi mildere presset, end vi er under en almindelig influenzasæson, og vi er meget langt fra vores maksimale kapacitet. Det vil vi også være, hvis vi åbnede på en god måde, og derfor vil vi efter påske kunne begynde at behandle andre borgere, som har behov,« siger hospitalsdirektør Steen Werner Hansen.

Samme melding kom også fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften, hvor hun gav udtryk for, at man gerne vil i gang med at åbne op for »almindelig aktivitet« i sundhedsvæsenet

Og det vil der også kunne være plads til.

På de to hospitalsmatrikler i Herlev og Gentofte er der planlagt i alt seks isolationsafsnit for coronapatienter. Aktuelt er kun to i brug, og de er ikke fyldt helt op.

Intensivkapaciteten er skruet op med ekstra syv pladser såvel i Herlev som i Gentofte, og der er aktuelt en belægningsprocent omkring 70 mod normalt op mod 100, når det angår kapaciteten til kritisk syge patienter.

På hele hospitalet er belægningsprocenten i øjeblikket 50 procent lavere end normalt, vurderer Steen Werner Hansen.

»Der er rigtig god plads i øjeblikket. Dels kommer der ikke nær så mange coronapatienter som forventet, og dels kan vi se, at andre patienter, blandt andet patienter med hjertelidelser, heller ikke behandles i særligt stort omfang. Der er mange borgere med lidelser, som virkelig forringer deres livskvalitet, der ikke bliver opereret i øjeblikket, og derfor bliver vi nødt til at have en strategi for, hvordan vi kan begynde at tage os af andre syge borgere, selv om vi vil blive ved med at få covidpatienter over de kommende måneder,« siger Steen Werner Hansen.

Udmeldingen kommer, efter at der er kommet flere tegn på, at epidemien er begyndt at bøje af, og at smittepresset er faldet i kølvandet på de mange politiske tiltag for at begrænse coronavirussens indtog i Danmark.

Begrænsning af sociale kontakter, lukning af skoler, institutioner, virksomheder, grænser, frisører og meget mere har blandt andet betydet, at almindelig influenza, der smitter på samme måde som corona – altså via dråber –på det nærmeste er udryddet.

Ligeledes ser antallet af coronarelaterede indlæggelser ud til at være stagneret – på godt 500. Regeringen har bebudet, at der kan komme en gradvis genåbning af landet efter påske.

100 flere intensivpladser i hovedstaden

Sundhedsvæsenet fortsætter dog med at udvide kapaciteten til at teste og behandle coronasmittede.

Region Hovedstaden åbnede i sidste uge yderligere coronakapacitet i den nybyggede nordfløj på Rigshospitalet.

Regionen planlægger således, at hospitalerne fra 8. april med kort varsel skal kunne ibrugtage 100 intensivpladser med respirator til covidpatienter. Desuden vil man med lidt længere varsel kunne øge antallet med yderligere 95 intensivpladser med respirator.

Hovedstadsområdet har også været særligt hårdt ramt.

Selv om Region Hovedstaden kun huser en tredjedel af landets befolkning, har hovedstadsområdet under coronaepidemien haft cirka halvdelen af det samlede antal smittede, indlagte på såvel almindelige medicinske afdelinger som intensivafsnit samt coronarelaterede dødsfald,

Alligevel er der altså god plads på Herlev-Gentofte Hospital, og dette billede gentager sig i det øvrige land.

»Aktuelt er der rigeligt med plads og nærmest sommerferiestemning på mange sygehuse. Der er gode normeringer og ikke så mange patienter. Vi er ikke kommet derop i antallet af patienter, som vi frygtede,« siger formanden for landets intensivlæger i Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen.

Også han vurderer, at man kan begynde at se på, hvordan man kan begynde at udføre såkaldte elektive – altså planlagte – indgreb mod for eksempel dårlige knæ og hofter.

Indtil videre er der aflyst over 10.000 indgreb, efter at de såkaldte behandlingsgarantier er suspenderet.

I hvilken udstrækning, man kan gå i gang med at behandle disse patienter, må afhænge af det beredskab, man fremadrettet ønsker for at kunne håndtere coronasmittede.

En stor del af den udvidelse af kapaciteten, der er sket, er således håndteret ved at overføre anæstesi- og operationssygeplejersker til intensivafdelingerne, og sygeplejerskerne kan naturligvis ikke være begge steder samtidigt, påpeges det.

»Det skal overvejes nøje, hvordan man får styr på, hvem der er smittede, og hvem der er raske. Når man skal bedøve syge, er vi som anæstesilæger og anæstesisygeplejersker tæt på svælget på patienterne, så vi skal ikke kunne smitte dem, og de skal ikke kunne smitte os. Men kan man få afklaring med hensyn til smitten, er det oplagt at starte op med dagkirurgi, hvor patienter er meget kort tid på sygehuset, og operationerne hurtigt kan lukkes, hvis der bliver brug for kapaciteten i coronaindsatsen,« siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Corona i lang tid fremover

Trods det begrænsede antal coronapatienter i øjeblikket, er Joachim Hoffmann-Petersen ikke i tvivl om, at sundhedsvæsenet vil skulle opretholde et coronaberedskab i lang tid – »måske året ud eller endnu længere«.

»Vi må affinde os med, at vi ikke vil lykkes med at få ånden tilbage i flasken. Der vil blive ved med at komme covidpatienter – heldigvis på et lavere niveau end frygtet. For mig at se, er der to muligheder. Det ene er at trække tiden mest muligt ud og holde smittetallet så lavt som muligt, mens man venter på en vaccine. Den anden er at gå efter at oparbejde flokimmunitet, hvor det meste af befolkningen smittes langsomt. Men så skal man dog være meget sikker på, at corona giver langvarig immunitet«.

Dette er også analysen i direktionen på Herlev-Gentofte Hospital.

Selv om man ser ud til at slippe for det pludselige, voldsomme rykind af patienter over få uger, som kunne have »væltet« intensivafdelingerne, vil man opleve en »jævn strøm« af coronapatienter i en rum tid fremover. Denne vil dog efter alt at dømme blive på et niveau, som svarer til en situation, der kan sidestilles med en influenzasæson, lyder vurderingen.

»Covid-19 kan give nogle alvorligere forløb, men den smitter på samme måde som influenza. Ligesom vi hver vinter har et influenzaberedskab, vil vi også skulle kunne tage vare på covidpatienter. Vi må finde en måde til at inkorporere det i vores sundhedsvæsen,« siger hospitalsdirektør Steen Werner Hansen.