Hospital vil undersøge fundament, efter at udskældt firma leverede beton

Fundamentet under en servicebygning på Herlev Hospital skal undersøges, efter at man er blevet klar over, at betonen til byggeriet blev leveret af et firma, der har fået sin certificering trukket tilbage.

Billede fra udvidelsen af Herlev Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Herlev Hospital fik i 2014 leveret beton til udvidelsen af en servicebygning fra firmaet BG Beton i Nordhavn, der siden har mistet sin certificering af beton. Derfor vil Herlev Hospital undersøge servicebygningens fundament, skriver Ekstra Bladet.

Historien udspringer af en sag fra Amager. For et halvt år siden advarede en whistleblower om groft byggesjusk og et svagt fundament under et højhus på Amager, som entreprenøren Bach Gruppen opfører. Nye prøver tyder på, at whistlebloweren talte sandt, som Berlingske skrev 10. september.

Whistlebloweren oplyste, at betonfundamentet under de 23 etager var lavet af genbrugsbeton, at revner var blevet dækket med et nyt lag, og at forurenet, knust beton og andet gammelt byggeaffald var blandet i betonen.

I juli stod det klart, at betonen under byggeriet på Amager var langt svagere end foreskrevet, efter at Københavns Kommune fik Teknologisk Institut til at undersøge fundamentet under bygningen.

BG Beton mistede i 2015 certificeringen af sin beton to år tilbage i tid, skrev Ekstra Bladet onsdag, og regionen er nu ved at afklare, hvordan undersøgelsen af hospitalets fundament skal udføres. Der er imidlertid ikke konstateret problemer med bygningens fundament på nuværende tidspunkt.

Teknologisk Instituts certificeringsorgan, Dancert, certificerede fra 2013 til 2015 BG Beton i Nordhavn, men trak i juni 2015 sin certificering tilbage og advarede på det kraftigste firmaets kunder.

»Alle, der siden 30. april 2013 har modtaget produkter fra BG Beton A/S, Nordsøvej 15, 2100 København Ø, bør derfor være opmærksomme på, at Dancert ikke kan bekræfte, at produkterne opfylder certificeringskravene – uanset at produkterne kan være leveret med henvisning til certifikat hos Dancert,« skrev Dancert i en pressemeddelelse i juni 2015.

Administrerende direktør ved Dancert Jørgen Baadsgaard-Jensen forklarede onsdag til Berlingske:

»Vi havde haft en tvivl om, hvordan det stod til, uden at vi kunne finde objektive vidnesbyrd på, at der var problemer. Men det kunne vi så, da vi suspenderede.«

Direktøren afviser pure at fortælle mere om de problemer, man fandt ved BG Beton.

Region Hovedstaden er bygherre på projektet med udbygningen på Herlev Hospital, der er et led i omdannelsen til supersygehus. Region Hovedstaden har dermed ansvaret for at sikre, at bygningen er lovlig.

50 procent af BG Beton er ejet af Bach Gruppen med Finn Bach i spidsen. Bach-familiens holdingselskab har en egenkapital på 1,7 milliarder kroner.

Har du viden om andre byggerier, som BG Beton i Nordhavn har leveret beton til, så skriv til journalist Mathilde Graversen på matg@berlingske.dk.