Hospicepatienter bliver udskrevet i live

Flere patienter på hospicer bliver udskrevet fra stedet i live. De kan nemlig i stigende grad klare sig derhjemme efter behandling på hospicet.

Arkivfoto fra Hospice Søholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke altid, at livet slutter på et af landets hospicer. Flere steder bliver patienterne udskrevet igen efter at være blevet behandlet.

Det skriver Kristeligt Dagblad, som har været i kontakt med flere hospicer.

Hospicerne oplyser, at mere end hver tiende patient i 2014 blev udskrevet. Nogle steder er tallet over 20 procent.

»Vores indlagte opfylder kriterierne for at komme på hospice. De er terminalpatienter med ophørt helbredende behandling og kan ikke hjælpes andre steder. Men i stedet for udelukkende at tage imod patienter i livets afsluttende fase, så giver vi patienter symptomlindrende pleje og omsorg tidligere i deres forløb, hvor vi med vores fysiske rammer og tværfaglighed i høj grad kan gøre en forskel. Dermed kan nogle komme hjem igen. Det tror jeg bliver sigende for hospicer i fremtiden, og ud fra det jeg hører fra hospicerne i Region Syd, så er det slet ikke unormalt, at en fjerdedel udskrives,« siger Herdis Hansen, der er hospicechef i Region Midt, til Kristeligt Dagblad.

Ifølge lederen af Hospice Djursland, Dorit Simonsen, skyldes de mange udskrivelser, at der er kommet flere danske hospicer til på få år, og det har medført en stor udveksling af erfaringer. Dermed får flere patienter en hjælp, som gør, at de kan klare noget tid uden for hospicet igen.

Hun mener, at tiden er inde til at få et nyt syn på, hvad hospicer også kan.

»Det er vigtigt at få budskabet om, at man ikke nødvendigvis dør på et hospice, ud til befolkningen, for nogle bliver overraskede, når de får at vide, at de skal udskrives,« siger Dorit Simonsen.

Der findes 19 hospicer med 250 hospicepladser i Danmark.