Hormoner løser ikke livskriser

Midaldrende mænd oplever også deres midtvejskriser, og dem kan hormonbehandling ikke kurere, lyder det fra en række eksperter. Mænd ville få det langt bedre, hvis de indstillede sig på, at det ikke er nogen sygdom at blive ældre. Stress kan give mænd hormonmangel.

Mandens midtvejskrise klares ikke med et tilskud af mandligt kønshormon.

Det blev klart, da deltagerne i menopausekongressen i Bella Center i København i går diskuterede mandens "overgangsalder".

Modsat kvinden, som kan sætte dato på sin overgangsalder - menopausen indtræder, når hun har haft sin sidste menstruation - er der for manden tale om en glidende overgang. Mens kvindens østrogenproduktion falder med næsten 100 pct. efter menopausen, sker faldet hos manden gradvist, og hormonproduktionen ophører aldrig helt.

Ved 75 års alderen er mandens testosteronproduktion faldet til det halve. Den faldende hormonproduktion fører hos nogle mænd til dalende humør og mangel på energi. Musklerne bliver svagere, maven bliver tiltagende større, knoglerne afkalker og sexlysten forsvinder.

"Enkelte undersøgelser peger på, at testosterontilskud kan øge mænds sexlyst, samtidig med at knogler og muskler styrkes. Vi har dog langtfra belæg for at anbefale, at alle ældre mænd skal behandles med testosteron-tilskud," sagde lederen af centeret for knogleskørhed ved Universitetshospitalet i Gent, dr. Jean-Marc Kaufman.

"På den anden side er der ingen grund til at undlade at behandle mænd med nedsat kønskirtelfunktion og konstateret testosteronmangel."

Dr. Andreas Thiele, Goethe-universitetet i Frankfurt am Main, fortalte, at drenge allerede tidligt i deres opvækst bliver konfronteret med den maskuline rollemodel.

"Det hører med til opfattelsen af mandighed, at man har styrke og succes i sit forhold til kvinder. De færreste mænd har lært at forholde sig til, hvad de skal stille op, hvis potensen pludselig begynder at svigte, og billedet krakelerer," sagde han.

I udlandet, bl.a. i London, er det for længst blevet populært, at midaldrende mænd opsøger en fashionabel mandeklinik for at få sig et skud testosteron. På klinikkerne taler man i ramme alvor om mandens andropause (androgener er de mandlige kønshormoner). Men professor Peter Nilsson fra Universitetshospitalet i Lund tvivler på, at disse mænds problemer har ret meget med hormonmangel at gøre.

"Mange mænd oplever en eksistentiel krise, når de opdager, at det ikke kun er deres kone og deres børn, der bliver ældre," siger Peter Nilsson.

"Nogle søger at overvinde denne livsangst eller "panikalder" ved at anskaffe sig en ny elskerinde eller begynde at dyrke bungyjumping (elastikspring). De ville have det langt lettere, hvis de indså, at det ikke er nogen sygdom at blive ældre."

Lang tids stress kan i øvrigt give mænd hormonmangel. Samtidig øger hormonmangelen deres modtagelighed for stress, så de risikerer at havne i en ond cirkel. Det viser en undersøgelse af 51-årige mænd, som Peter Nilsson har været med til at udføre i samarbejde med Befolkningsundersøgelserne i Glostrup.

I undersøgelsen fandt man bl.a. en nedsat koncentration af det mandlige kønshormon testosteron i blodet hos mænd, der befandt sig i en stresset livssituation.

"Faldet i testosteronniveau i stressede situationer er måske i virkeligheden led i en overlevelsesstrategi. Det er velkendt, at kvinder, der sulter, holder op med at menstruere. På samme måde skruer mænd måske ned for deres hormonproduktion, når de befinder sig i en presset situation."