Homoseksualitet er nu et symbol på danske værdier

Ph.d Michael Nebeling Petersen har undersøgt, hvordan danskernes syn på homoseksualitet har ændret sig radikalt de seneste 25 år.

Foto: THOMAS PETER

Danskerne ser i dag anderledes positivt på homoseksuelle end for 25 år siden. Det er konklusionen i en afhandling, som ph.d Michael Nebeling Petersen fra Københavns Universitet har lavet.

»Den viser en markant udvikling i billedet af homoseksualitet i Danmark. Den homoseksuelle figur er grundlæggende forandret fra at være forbundet med for eksempel degeneration, selvmord, AIDS og sygdom til at blive relateret til liv i form af reproduktion, national genkendelse, ægteskab og slægtskab,« siger Michael Nebeling Petersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Han har undersøgt, hvordan homoseksualitet og homoseksuelle blev diskuteret i lovgivningsarbejdet samt omtalt i pressen og på film dengang og nu.

»Den homoseksuelle er ikke længere »den anden«. I stedet er den homoseksuelle nu også det, der understøtter det normale,« siger Michael Nebeling Petersen.

»Registreret partnerskab blev indført, fordi homoseksuelle i 1980erne var en stakkels gruppe, der skulle passes på og tåles, men den skulle som sådan ikke integreres i samfundet. Homoseksualiteten blev opfattet som en trussel mod nationens renommé,« siger Michael Nebeling Petersen og tilføjer:

»Omkring årtusindeskiftet sker der en ændring, så homoseksuelle bliver beviset på dansk demokrati og modernitet. Så homoseksualitet er gået fra at være noget, nationen var skamfuld over, til noget, som står helt centralt i forståelsen af, hvad danskhed er,« siger han.

Michael Nebeling Petersens afhandling viser, at det ikke er alle homoseksuelle, som uden videre accepteres af omgivelserne.

»Det er en snæver homoseksualitet, der er blevet almindelig og accepteret. Homoseksuelle, der falder uden for, har stadig lang vej at gå. Det ser ud til, at det at blive accepteret hænger sammen med at blive »normal«,« siger han.