Homoer hylder Thorning som årets laks

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er blevet udnævnt som Årets Laks af landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Arkivfoto. Helle Thorning-Schmidt deltog ikke selv i lørdagens Copenhagen Pride-parade, da hun var til EU-topmøde i Bruxelles, men tidligere har hun gået med i optoget. Fold sammen
Læs mere
Foto: benita marcussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i glitter, fjer og regnbueflag har Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT Danmark, lørdag udnævnt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som Årets Laks 2014 under Copenhagen Pride paraden i København.
Prisen bliver hvert år uddelt til en person eller organisation, som har gjort noget ekstra for homoseksuelles rettigheder.

»Thorning er leder af en regering, som har lavet et fremragende arbejde på vores område de sidste tre år. Som den første regering nogensinde lavede den et LGBT-afsnit i regeringsgrundlaget, og siden har den levet fuldt op til det afsnit - og mere til,« siger forperson hos LGBT Danmark, Søren Laursen.

Han fremhæver blandt andet, at Danmark i 2012 fik det kønsneutrale ægteskab og i 2014 et frit juridisk kønsskifte.

»Det betyder, at vi selv kan beslutte, hvilket juridisk køn vi vil have. Samtidig fik vi i 2013 verdens fremmeste børnelov for regnbuefamilier, så når en kvinde føder et barn, får det to forældre fra start - uanset om man eksempelvis er to kvindelige forældre,« siger Søren Laursen.

Han hæfter sig ved, at regeringen kunne have opfyldt sine egne målsætninger i regeringsgrundlaget uden at have gået så ambitiøst til værks.

»Thorning kunne eksempelvis have lavet en kønskiftelov, som stadig havde psykiatererklæringer, men det gjorde hun ikke. På alle punkter har regeringen igen gjort Danmark til et forgangsland på det her område. Andre lande vil kopiere os,« siger Søren Laursen.

»Det har ikke været nemt for dem. Særligt det med frit juridisk kønsskifte er rigtig, rigtig svært,« tilføjer han.

Helle Thorning-Schmidt kunne ikke modtage prisen under lørdagens festparade i København, fordi hun deltager i EU-topmødet i Bruxelles, men i stedet blev hendes takketale vist på storskærm:

»Det at blive Årets Laks er simpelthen en af de fornemmeste priser, man kan få i Danmark. Som jeg ser det, handler det om respekt for alle, respekt for den kærlighed, der er mellem mennesker,«

Tidligere vindere af Årets Laks tæller blandt andre Amnesty International, Venstre-politikeren Jens Rohde, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og X Factor-vinderen Sarah Skaalum Jørgensen.