Holocaustbenægter på hemmelig dansk visit

Det bliver indtil det sidste holdt hemmeligt, præcis hvor og hvornår holocaust-benægteren David Irving holder foredrag i København. »Arrangørerne er paranoide,« siger ekspert.

Den britiske historiker David Irving. Fold sammen
Læs mere

Kun specielt godkendte personer får lov til at være til stede, når den stærkt kontroversielle engelske historiker og holocaust-benægter David Irving i den kommende weekend holder foredrag i København. Det fremgår af den invitation til mødet, der er lagt ud på internettet. Deltagerne vil forinden få tjekket deres identitet, og journalister har ingen adgang. Ifølge invitationen finder foredraget sted »under private former«.

»Arrangørerne er med god grund paranoide. Antifascister og lignende grupper vil med alle midler forsøge at stoppe mødet, hvis de finder ud af, hvor det foregår,« siger Mikkel Andersson, der er en bredt respekteret kender og kritiker af fænomenet holocaustbenægtelse.

David Irving, der er dansk gift, er den mest kendte af de højreradikale og såkaldt revisionistiske historikere, der mener, at nazisternes folkedrab på jøderne, Holocaust, aldrig har fundet sted. I 2000 anlagde han injuriesag imod den amerikanske professor Deborah Lipstadt, der havde kaldt ham historieforfalsker, antisemit o.l. David Irving tabte sagen og måtte betale ca. 20 mio. kr. i sagsomkostninger. Han forsøger nu at indhente det tabte via pengeindsamlinger på internettet. David Irvings besøg i Danmark er et led i en omfattende foredragsturné, der også omfatter Storbritannien, USA, Australien og New Zealand.

Hvem der har arrangeret David Irvings besøg i Danmark er usikkert. Ifølge Mikkel Andersson er det usandsynligt, at danske nazister står bag invitationen: »Det ville David Irving aldrig gå med til. Af PR-mæssige årsager. Han har brændt sig tilstrækkeligt mange gange,« forklarer han.

En oplagt mulighed kunne have været Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning (DSFFHF). Selskabet har tidligere haft besøg at bl.a. franskmanden Robert Faurisson og schweizeren Jürgen Graf, der er ude i samme ærinde som David Irving, og selskabet har en hjemmeside, www.holocaust.nu, der prøver at dokumentere, at Holocaust er et historisk falsum. Hjemmesiden er forsynet med et logo med ordene »Internet macht frei«. Det står under et billede fra indgangspartiet til udryddelseslejren Auschwitz, der bar den berygtede indskrift »Arbeit macht frei«.

Tidligere universitetslektor Christian Lindtner, der er medstifter af DSFFHF, siger, at det ikke er hans selskab, der står bag invitationen, men at han derudover har stor sympati for initiativet. Ifølge Christian Lindtner er David Irving en person, der »så afgjort bidrager seriøst« til holocaust-forskningen.

Intet dansk forbud
Modsat f.eks. Tyskland er det herhjemme ikke forbudt at benægte Holocausts eksistens, oplyser Uffe Østergård, der er leder af Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier (DCHF). Han gør samtidig opmærksom på det særegne forhold, at DSFFHFs hjemmeside layout-mæssigt er en direkte kopi af DCHFs hjemmeside.

»Vi har forsøgt at få det ændret. Men uden held,« forklarer Uffe Østergård, der kalder DSFFHF for »selskabet til udbredelse af løgne«.