Hollandsk undren over Sundhedsstyrelsens notat om medicinsk cannabis

De psykiske bivirkninger, Sundhedsstyrelsen i Danmark beskriver for cannabis til medicinsk brug, stemmer ikke overens med ti års erfaring fra Holland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De hollandske myndigheder undrer sig over et nyt notat om medicinsk brug af cannabis fra Sundhedsstyrelsen i Danmark, der advarer om risiko for angst- og panikreaktioner samt psykotiske reaktioner. Det skriver Information.

I Holland har det i over ti år været muligt for patienter at få cannabis på recept.

»Vi hører slet ikke om den slags bivirkninger fra vores patienter. Det er vi ikke bekendte med,« siger lederen af kontoret for medicinsk cannabis under Ministeriet for Folkesundhed i Holland, Marco Van de Velde. Han tilføjer:

»Det, vi ser, er, at patienter, der bruger cannabis i medicinsk øjemed til at lindre deres smerter, bruger cannabis i en meget lavere dosis end folk, der bruger cannabis til at opnå en rus. Det er en kæmpe forskel, fordi patienterne kun bruger cannabis for at være i stand til at agere i et normalt liv på en helt normal måde. Det er slet ikke det samme«.

Frank Bøgh Wendelbo-Madsen, der er juridisk chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, mener alligevel, at informationen i notatet både er korrekt og relevant.

»Det er jo klart, at meget af den viden, man har, er blandt misbrugere og folk, der bruger det rigtig meget. Men der er ikke nogen tvivl om, at de her symptomer, som vi beskriver, kan man få ved at ryge et par enkelte joints,« siger han til avisen.

Han erkender dog, at notatet i høj grad er baseret på erfaringer med personer, der bruger cannabis for at opnå en rus.