Holland: PKK sender penge til medier

Den hollandske efterretningstjeneste vurderer, at oprørsgruppen PKK, der står på EUs terrorliste, sender penge videre til kurdiske medier som det i Danmark terrortiltalte ROJ TV.

Omdrejningspunktet i den kommende straffesag mod kurdiske ROJ TV er terror.

 Anklagemyndigheden vil forsøge at bevise, at TV-stationen med base i Danmark reelt er kontrolleret af den militante, kurdiske oprørsgruppe PKK, der er på EUs terrorliste. En påstand, som ROJ TV hårdnakket afviser. Men ifølge den hollandske efterretningstjeneste AIVD er der klare oplysninger om, at PKK sender penge videre til kurdiske medier – og ROJ TV er i den forbindelse det største og vigtigste, der findes. PKK har siden 2007 været forbudt i Holland, men i sin seneste årsrapport skriver den hollandske efterretningstjeneste, at forbuddet ikke har forhindret PKK i at operere:

»Alligevel er PKK aktivt involveret i finansiering og facilitering af aktiviteter i Holland. Organisationen rejser også hemmeligt penge i det kurdiske miljø og sender penge videre til medieaktiviteter.« Ifølge rapporten er PKKs aktiviteter i Holland omfattende og velorganiserede: »For at understøtte aktiviteterne inden for finansiering bruger organisationen mange sociale og kulturelle foreninger i det kurdiske miljø.«

AIVD fastslår desuden, at PKK på forskellig vis støtter den væbnede del af PKK, som fra lejre i det nordlige Irak kæmper mod Tyrkiet.
Oplysningerne fra den hollandske efterretningstjeneste er interessante set i lyset af den kommende danske terrorsag, da flere andre lande har lukket kurdiske medier netop med henvisning til tætte forbindelser til PKK. Det drejer sig blandt andet om ROJ TVs to forgængere, Med TV i England og Medya TV i Frankrig.

Det europæiske politisamarbejde, EUROPOL, oplyser i sin årsberetning for 2010, at PKK skaffer store beløb fra kurdere i Europa gennem afpresning, menneskesmugling, narko- og våbenhandel og hvidvaskning af penge.