Holdningsændring fører til sikker trafik

Vejdirektoratet er tilfreds med nye tal, der ellers viser, at antallet af dræbte i trafikken er steget svagt. Oplysningskampagner og en holdningsændring blandt danskerne sikrer en god tendens..

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vejdirektoratets nye opgørelse over dræbte og tilskadekomne i trafikken viser en fortsættelse af en positiv tendens, der er resultatet af flere oplysningskampagner og bedre bevidsthed fra de danske trafikanter.

For selv om de 191 dræbte personer i trafikken i 2013 er en stigning på 14 procent i forhold til 2012, så er statistikken fra forrige år stadig nærmest historisk god.

»Tallene i 2013 er lidt højere end i 2012, men det skal ses i lyset af, at der var ekstremt få dræbte i 2012,« siger projektleder Stig Hemdorff fra Vejdirektoratet.

»Derfor er vi stadig på et lavt antal dræbte historisk set. Faktisk er tallet fra i fjor det fjerde laveste, siden man begyndte at foretage disse målinger i 1930,« siger han og pointerer, at antallet af trafikdræbte er mere end halveret i løbet af de seneste ti år.

Ud over de 191 dræbte, var der 1.891, der kom alvorligt til skade og 1.503 personer, der kom lettere til skade i trafikken.

»Det er nok en kombination af mange ting, der gør, at tallene er så forholdsvist lave. Vi kan se i statistikkerne, at hastigheden er blevet sænket markant på vejene, og det er nok både på grund af kampagner og en generel holdningsændring hos danskerne,« siger Stig Hemdorff.

»Derudover bliver bilerne konstant mere sikre, og selv de helt små biler har i dag glimrende sikkerhedsudstyr,« siger han.

En anden positiv tendens ved Vejdirektoratets tal er, at antallet af personskadeulykker med alkohol involveret nu kun er cirka halvdelen af, hvad det var tilbage i 2008.

»Det er de samme årsager, som gør sig gældende her. Der er blevet satset massivt på kampagner, der skal få folk til stoppe med at køre spirituskørsel, og det har nok hjulpet, for det er blevet helt utilgiveligt blandt danskerne at sætte sig bag rattet, hvis man har drukket. Vi kan kun håbe, at den positive tendens fortsætter,« siger Stig Hemdorff.