Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hej!
Du sidder nu med Berlingskes Københavnerposten på skærmen.
Her leverer vi hver fredag et overblik over den forgangne nyhedsuge i København og et kig frem mod den forestående weekends tilbud.
I dag skal det handle om lydvandring, Myren, Syveren og PK22, men vi starter med den københavnske luftforurening, der risikerer at forkorte byboeres liv med i gennemsnit 10 år.
En håndfuld steder i København er der som en del af Københavns Kommunes by-laboratorium blevet sat nye sensorer op af firmaet Leapcraft, som måler byens luftforurening.
Sensorerne har nu hængt bag Rådhuset, ved Dantes Plads, Vesterbrogade, H.C. Andersens Boulevard og Ny Kongensgade i tre måneder, og selv om det endnu er for tidligt at konkludere noget endegyldigt, tegner der sig et billede af den københavnske luftforurening.
Berlingske har fået resultatet af de første målinger og bedt seniorrådgiver i luftkvalitet, Kåre Press-Kristensen, fra miljøorganisationen Det Økologiske Råd om at kommentere på de foreløbige tal.
Mens størstedelen af lokaliteterne muligvis holder sig inden for EU's grænseværdi for luftforurening, 40 mikrogram pr. kubikmeter på årsbasis, overskrider måleren bag Rådhuset på nuværende tidspunkt det tilladte.
»Den spændende kurve er den øverste, som klokkeklart ligger over de 40. Spørgsmålet er så, om det er en målefejl eller et lille lokalt problem, man kan løse her og nu. Hvis det ikke er tilfældet, kommer lokaliteten ikke i nærheden af at leve op til luftkvalitetsdirektivet, og det skal der handles akut på,« siger Kåre Press-Kristensen.
Problemstillingen med den københavnske luft er imidlertid mere kompliceret end som så.
For mens borgere normalt kan regne med, at overholdte grænseværdier – eksempelvis i fødevarer, jord og drikkevand – er ensbetydende med, at man sjældent bliver syg eller dør af at indtage eller opholde sig ved det, er situationen en anden med luft, forklarer Kåre Press-Kristensen.
»Grænseværdier for luft er ikke toksikologisk baseret, men baseret på politiske kompromisser. Det vil sige, at selv om man opfylder grænseværdierne, så er der ingen beskyttelse af folkesundheden, og der vil stadig være en markant overdødelighed og oversygelighed. Luftforurening er den suverænt største miljøbetingede dødsårsag, vi har i København,« siger Kåre Press-Kristensen og nævner hjertekarsygdomme, blodpropper, kræft og luftvejslidelser som astma, bronkitis og rygerlunger hos ikke-rygere som luftforureningens sundhedseffekter.
Hvor mange københavnere dør, fordi de lever, færdes og trækker vejret i København hver dag?
»Københavnere dør ikke i trafikulykker, men af luftforurening. Byen har et sted mellem 300-500 for tidlige dødsfald om året som følge af luftforurening fra trafikken, og til sammenligning er det færre end ti københavnere, som bliver dræbt i trafikulykker. Der er tale om en helt anden størrelsesorden.«
Ifølge Kåre Press-Kristensen svarer et for tidligt dødsfald til, at en person i gennemsnit dør 10,4 år tidligere, end vedkommende ellers ville dø.
»Men det er ikke bare et spørgsmål om at miste 10 år, for luftforureningen vil også påvirke ens raske leveår. Dem mister man endnu flere af, fordi man typisk bliver syg af forureningen, før man dør af den,« siger han.
Det lyder næsten uansvarligt at lade sine børn vokse op herinde?
»Nej, der skal man slå koldt vand i blodet, og jeg bor selv i København med tre børn. Københavnere skal i stedet sørge for at opholde sig så lidt tid som overhovedet muligt langs de mest trafikerede veje og ikke åbne vinduer i myldretiden. På den måde inhalerer man ikke den forurenede luft i længere tid end højst nødvendigt.«
Hvis man dagligt cykler på Vesterbrogade til og fra arbejde, bør man så stoppe eller finde en anden rute til arbejde?
»Nej, for selv om man inhalerer meget luft, når man motionerer, så er den motionsrelaterede sundhedsgevinst større end den negative effekt, man pådrager sig selv ved at inhalere luftforurening. Når det er sagt, er det fuldstændig rigtigt, at man inhalerer mindre forurening ved at cykle langs mindre trafikerede veje, så det vil jeg bestemt anbefale, hvis det er muligt.«
Det råd bakker teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) op om, men han håber også at kunne ændre på mængden af luftforurening i fremtiden:
»Med de nye sensorer vil vi kunne give københavnerne langt bedre oplysninger om, hvordan det står til med luftforurening i de forskellige bydele. Dermed kan københavnerne tage forbehold, hvis det står særligt slemt til i deres kvarter. Samtidig kan vi på rådhuset tage informationerne med i planerne, når vi indretter byen, og forsøge at skrue ned for trafikken de steder, hvor luftforureningen er størst, og forhåbentlig være med til at redde nogle af de omkring 500 københavnere, som hvert år dør for tidligt som følge af luftforurening i København«.
Du skal også vide, at:
- Natten til søndag mødte hætteklædte gerningsmænd op ved Café Sommersko og smadrede caféens ruder med de opstillede jernbord foran. Ejeren af caféen sidder i øjeblikket varetægtsfængslet for vold efter en episode, som fandt sted en uge tidligere på en anden af mandens restaurationer, nemlig Café Dan Turéll.
- Fremover må kommunalt ansatte i Københavns Kommune hverken ryge cigaretter eller e-cigaretter i arbejdstiden. Det besluttede Økonomiudvalget på Københavns Rådhus tirsdag, og mens sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF) synes, at »det giver rigtig god mening«, er Heidi Wang (LA) ikke imponeret over forbuddet: »vi skal give plads til, at folk selv kan finde ud af det«.
- Politimanden Jesper Jul fra Københavns Vestegns Politi onsdag mistede livet efter at være blevetskudt i hovedet tirsdag morgen foran politigården. En 26-årig mand er sigtet for at stå bag, og han er indtil videre varetægtsfængslet i fire uger.
- Lægerne på Retsmedicinsk Institut i København har vurderet knap 600 asylbørn til i virkeligheden at være over 18 og dermed voksne ved at se på fingerknogler og tænder. »De forsøger at svindle sig til en opholdstilladelse og fordele, som de ikke er berettigede til,« siger Martin Henriksen til Jyllands-Posten.
- Rockbandet Guns N' Roses kommer til Danmark den 27. juni næste år for at spille i Telia Parken. Billetsalget begynder i dag, fredag, kl. 10.
Brug weekenden på:
Lad weekenden stå i smagsløgenes tegn og smag på noget af alt det nye, København har at byde på. AOK har samlet syv af de bedste, og der er noget for enhver smag. Spis eksempelvis på den tidligere ejer af Grøften i Tivoli, Poul Eriksens, nye frokostrestaurant, Esplanaden.
Du kan også:
- Vandre til lyd, når podcastproducenten Det Ovale Rum inviterer til lyd-walk fredag aften kl. 19. Her vil man få udleveret et sæt høretelefoner og bevæge sig igennem en bygning, mens man lytter til fortællingen, og selv inddrages i den. Det koster 30 kr. at deltage.
- Nyde danske designklassikere som Myren, Syveren og PK22, når Designmuseum Danmark fredag åbner for en ny permanent udstilling med fokus på danske stole.
- Tage på julemarked fyldt med mad, når Kødbyens Mad & Marked i weekenden forvandles til en juleversion. Æbleskiver, flæskestegssandwich, gløgg og varm kakao er bl.a. på menuen, men man kan også kaste sig over julemarkedets spanske marked med masser af tapas.
- Se nærmere på alle de andre julemarkeder, København byder på i december. AOK leverer overblikket.
God weekend!