Hold igen med at se børnebørnene: »Vaccinen er først sikker efter andet stik«

Statsminister Mette Frederiksen sammenligner det med månelandingen. 92-årige Carl-Einar Jørgensen er modtager af en af de første vacciner i Danmark og »kan kun føle fornøjelse«. Der er ingen tvivl om, at vaccinernes ankomst vækker glæde – også selvom krammene må vente lidt endnu.

 
Søndag morgen blev de første danskere vaccineret mod covid-19. Se hvordan det gik for sig i videoen her. Video: TV 2 Fyn, Ritzau Scanpix, Thomas Lekfeldt. Redigering: Esben Busck. Fold sammen
Læs mere

Rundt om på landets plejehjem og hospitaler er covid-19-vaccinerne ankommet som en forsinket julegave. Overalt hvor de små kølebokse med de gyldne dråber ankommer, breder smilene og klapsalverne sig.

Og der er grund til begejstring, men de store glædeskram må vente lidt endnu.

»Vaccinen er først sikker efter andet stik. Test viser, at 50 procent er sikret efter ti dage,« forklarer Nils Strandberg-Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut.

Det betyder, at hvis 100 personer modtager vaccinen, vil 50 personer være sikret efter ti dage, mens den anden halvdel stadig er i risiko for smitte.

Derfor bør man vente med at udveksle knus og kram med børnebørnene og andre pårørende, indtil man har modtaget vaccinen anden gang.

»Først efter omkring 21 dage, når anden portion af vaccinen er givet, vil omkring 96 procent være beskyttet.«

Nils Strandberg-Pedersen forklarer, at det endnu er for tidligt at fastslå, hvor længe beskyttelsen fra vaccinen holder, da vaccinen endnu er under tre måneder gammel.

»Jeg tror, at den kan holde et år. Det er et meget forsigtigt bud, da det stadig er alt for tidligt at konkludere. Det må tiden vise.«

De første doser af vaccinen ankom tidligt lørdag morgen fra medicinalfirmaet Pfizers lager i Belgien. Under politieskorte blev vaccinedoserne fragtet til Statens Serum Institut i København, hvor der blev udført kvalitetskontrol af vaccinen. Herefter blev de kørt ud til regionerne, hvor vaccinationerne i dag er påbegyndt.

Allerede i morgen aften forventer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) 38.000 flere doser af Pfizer/BioNTech-vaccinen, mens der i ugerne efter forventes omkring 48.000 doser ugentligt. Det skriver ministeren på Twitter.