Hold disse deodoranter fra nybarberet hud

Deodoranter med aluminiumssalte er ikke hensigtsmæssige at bruge på nybarberet hud, lyder rådet fra allergieksperter.

Deodoranter med aluminiumsalte bør du holde dig fra at bruge, hvis du lige har barberet dig under armene. Free/Lev Dolgachov/colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det kan lyde overraskende for nogen, men faktisk indtager vi hver dag aluminium gennem vores fødevarer, drikkevand og meget andet.

Ifølge Miljøstyrelsen findes aluminium nemlig naturligt i jordskorpen og er derfor også at finde i vores mad og drikke.

Men det er nok de færreste, der ved, at mange af de hverdagsprodukter, vi smører eller sprayer på huden, også indeholder aluminiumsalte.

Mette Sommerlund, der er overlæge og formand for Dansk Kontaktdermatitis Gruppe, fortæller, at man kan finde aluminiumsalte i alt fra kosmetik og solbeskyttelse til læbestift og tandpasta.

Fordi vores indtag af aluminium allerede er ret højt gennem fødevarerne, anbefaler Miljøstyrelsen, at man tager visse forholdsregler i forhold til at bruge deodoranter med aluminium.

Det vigtigste råd er derfor, at du ikke bruger en aluminiumholdig deodorant, lige efter at du har barberet dig, fortæller Mette Sommerlund.

»Når du lige har barberet dig, har du faktisk lavet nogle små huller i huden. Det vil sige, at du har nedbrudt den hudbarriere, der normalt beskytter imod, at immunsystemet kommer i kontakt med allergener,« siger hun.

Et godt råd er derfor at vente mindst en time efter barbering, før du sprøjter dig med aluminiumholdig deodorant. Det samme gælder i øvrigt parfume.

Ved brug af parfume er det nemlig et kendt problem, at man kan udvikle parfumeallergi.

Selv om det også er muligt at blive allergisk over for aluminium, skal du ikke være bekymret for at udvikle aluminiumallergi ved at bruge produkter med aluminiumsalte i.

Det fortæller Rikke Bille, der er chef for Den Blå Krans hos Astma-Allergi Danmark.

»Du får ikke aluminiumallergi af de stoffer, der findes i deodoranterne. Det er ikke ligesom ved en parfumeallergi, hvor du kan udvikle allergien, hvis du bliver udsat for store mængder parfume,« siger Rikke Bille.

Til gengæld bør folk, der allerede er ramt af aluminiumallergi, være opmærksomme på, hvilke produkter de bruger, lyder det fra Rikke Bille.

Hun fortæller, at man typisk finder aluminium i deodoranter, der har en antiperspirerende effekt.

Men hvordan kan man overhovedet udvikle en aluminiumallergi? Typisk sker det som barn, når man bliver vaccineret, fortæller Mette Sommerlund. Oftest ved en af de kendte vacciner for stivkrampe og kighoste, men det kan også ske ved HPV-vaccinen.

Heldigvis er aluminiumallergi ikke lige så genstridig som eksempelvis parfumeallergi, som man er tvunget til at leve med resten af livet.

»Vi ser, at denne allergitype forsvinder igen hos en stor gruppe børn. Faktisk er det omkring 75 procent af børnene, hvor allergien forsvinder igen, og det er meget usædvanligt,« siger Mette Sommerlund.

Passer du til gengæld ikke på, så kan du ifølge Mette Sommerlund risikere at udvikle allergien igen. Derfor bør du så vidt muligt holde dig fra aluminiumholdige deodoranter, så du ikke provokerer nye symptomer.