Højtlønnede tjener 11 gange så meget på ny skat

Regeringens skattepakke giver 11 gange så store skattelettelser til de højtlønnede som til de lavtlønnede. Advokaten får 19.637 kroner ekstra om året, mens kassedamen må nøjes med 1.734 kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er de højtlønnede der løber med den store gevinst, når regeringens skattereform træder i kraft.

Det viser beregninger som revisionsfirmaet Ernst & Young har foretaget for Berlingske.dk.

For en single uden børn, der bor i en lejebolig og har en årsløn på 500.000 kroner, betyder skattereformen en skattelettelse på 19.637 kroner om året. Mens en single med en årsløn på 250.000 må nøjes med 1.734 kroner i skattelettelser.

Er man i stedet et vellønnet ægtepar med to børn, eget hus, renteudgifter for 120.000 kroner og en samlet årsløn på 900.000 kroner, er skattelettelserne samlet set 22.795 kroner, mens en tilsvarende familie med en samlet årsløn på 500.000 må tage til takke med 1.869 kroner.

Der er i forliget lagt op til en suspension af de automatiske prisreguleringer, hvilket ikke er indregnet i beregningerne.

Stor fortjeneste trods topskat
I alt er der tale om en forskel i skattelettelserne, der for de højtlønnede er 11-12 gange større end for de lavtlønnede. Og det på trods af, at det ikke lykkedes de Konservative at få en sænkelse af topskatten ind i skatteforliget.

- Mange har hæftet sig ved topskatten, men faktum er, at dem der i dag betaler topskat samlet set får en lempelse på 7,5 pct, fordi mellemskatten bliver fjernet og bundskatten bliver sænket med 1,5 pct. siger Henrik Louv, der er revisor og partner i Ernst & Young.

Umuligt ikke at gøre forskel
Både Socialdemokraterne og SF er stærkt kritiske over for skattereformen, som de mener har en social slagside:

- Regeringen og Dansk Folkeparti har valgt at lave en skattereform, der forgylder de mest velhavende. Det er dybt uansvarligt, siger formanden for SF, Villy Søvndal.

Det er Venstres Torsten Schack helt uenig i:

- Villy Søvndals fornærmelse mod regeringens skatterefrom kan ikke begrunde påstande om et skævt skattesystem. Faktum er, at i dag betaler de 10 pct. højeste indkomster 11 gange så meget i skat som de 10 pct. laveste indkomst. Med regeringen og Dansk Folkepartis skattereform vil de 10 pct. højeste indkomster betale 10,9 gange så meget i skat, som de 10 pct. laveste indkomster, siger han.

Ifølge professor i økonomi og medlem af skattekommissionen, Claus Thustrup Kreiner, er det uundgåeligt, at det er de højtlønnede får mest ud af skattelettelserne:

- Man kan ikke give folk et øget incitament til at arbejde og tjene mere uden at lette skatten for dem som har høj indkomst. Det fremgik også af skattekommissionens rapport. Sænker man bundskatten, er det klart, at dem der tjener 500.000 om året får mere ud af det, end dem der tjener 200.000. Det kan ikke være anderledes, siger han.