Højt vand giver frygt for våde kældre i Syddanmark

Vandstanden har toppet flere steder, men det sydlige Danmark slipper tilsyneladende for store oversvømmelser.

Esbjerg. Det ser ud til, at det sydlige Jylland slipper for omfattende oversvømmelser, selv om vandstanden er steget meget i flere områder.

Det oplyser vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi Preben Westh.

- Vi er udfordret i et par sommerhusområder i Haderslev og Sønderborg og ved Aabenraa Havn, men indtil videre holder vi skansen, og det er tæt på at toppe nu. Så med lidt held slipper vi oversvømmelser, siger han.

Preben Westh oplyser klokken 1.30 natten til torsdag, at vandstanden har ligget på samme niveau i noget tid. I Sønderborg har vandstanden nået et niveau, der er 170 centimeter over det normale.

- Vandet er oppe på kanten af afspærringerne, så det må helst ikke stige mere, men det ser også ud til at have toppet, så vi slipper forhåbentligt for omfattende oversvømmelser, siger han.

Han vil dog ikke afvise, at enkelte kan have vand i kælderen, når de vågner op torsdag.

På Fyn er vandstanden begyndt at falde flere steder. Oversvømmelser giver fortsat trafikale problemer i flere kommuner.

Helnæs-dæmningen i Assens Kommune er oversvømmet og lukket for færdsel. I Faaborg er havneområdet fortsat afspærret.

I Middelfart stiger vandstanden stadig, og oversvømmelser forventes at påvirke skolebuskørslen torsdag morgen omkring Føns.

Forsyningsselskaber har enkelte steder afbrudt strømmen i lavtliggende områder. Det betyder, at enkelte husstande er uden strøm.

Omkring 180 husstande forventes at være uden strøm ind til torsdag formiddag.

Mens der fortsat er nogenlunde styr på vandstandene, så kan de faldende temperaturer give nye udfordringer for trafikanterne.

- Vi er bekymret fremadrettet for de store vandmængder på vejene, da vi nu har fået frostvejr. Det er noget, trafikanterne skal være meget opmærksomme på, siger vagthavende ved Fyns Politi.

I Sydøstjylland koncentreres indsatsen hovedsageligt omkring Kolding, hvor vandstanden ligger omkring 160 centimeter over det normale niveau.

Vandstanden er ikke steget den seneste halvanden time, men først klokken 3 forventer man, at vandet begynder at trække sig tilbage.

Flere områder i den lavtliggende del af byen er allerede oversvømmet. Også her har forsyningsselskaber slukket for strømmen for mellem 300 og 400 husstande.

Hos Falck havde man i forventning om en travl nat indkaldt ekstra bemanding på vagtcentralen.

Her er natten dog forløbet roligt.

- Der har faktisk været mindre at lave end på en normal nat, siger pressevagt ved Falck Jesper Jakobsen.

/ritzau/