Højreekstremister går mainstream - skifter hagekors ud med mindre markante symboler

I kølvandet på en oplevet højredrejning i USA, skifter nynazistisk gruppe hagekorset ud med en rune. Håbet er, at et mainstream symbol kan trække flere folk til. De få danske nynazister holder fast i hagekorset, lyder det fra dansk forsker.

Foto: UKENDT. Nazistisk demonstration i Danmark i 1996.
Læs mere
Fold sammen

Det var under den amerikanske præsidentvalgkamp i slutningen af 2016, at Jeff Schoep - den 44-årige formand for den for den nationalsocialistiske gruppe »National Socialist Movement« - fik idéen.

Han havde allerede fra fjerde klasse læst Hitlers »Mein Kampf«, og som 19-årig stod han officielt frem som hardcore skaldet nynazist.

Men under den amerikanske valgkamp, hvor både højrefløjen og også den yderste af den vejrede morgenluft, overvejede han, om det svastika, som gruppen som de fleste andre nazistiske grupperinger havde sat på trøjer og stickers, skubbede folk væk, frem for at trække dem til.

Nu hvor højrefløjen havde generel fremgang var det måske på tide at få symbolerne til at matche de holdninger, han så ude i samfundet. Eller som han sagde det til New York Times, var formålet: At få symbolerne til at passe »med holdningerne, der pludselig var mere mainstream, end de tidligere havde været«.

Læs hele historien i New York Times. Den kræver ikke abonnement.

Derfor droppede Jeff Schoeps gruppe det hagekors, som den havde båret siden 1960erne, og tog et nyt symbol til sig. Gruppens nye symbol blev Othala-runen, den nordiske rune for bogstavet O, der nu heller ikke er et uskyldigt symbol på nogen som helst måde. Othala-runen blev brugt af SS-grupper under Anden Verdenskrig og er derfor forbudt i Tyskland. Den sidder ofte tatoveret på nynazisters lægge og rygstykker.

Foto: Iris. Othala-runen ser du nederst i højre hjørne. Den har altid været et nazistisk symbol, men et mindre kendt et end hagekorset. Fold sammen
Læs mere

Hagekorset er ikke forsvundet

Onsdag fulgte både den amerikanske TV-station CNN og derefter den britiske avis Daily Mail op på historien fra Detroit.

Mark Pitcavage er seniorforsker ved Anti-Defamation League’s Center on Extremism, der er en amerikansk jødisk organisation, som arbejder på at forhindre krænkelse af jøder. Pitcavage er desuden chef for organisationens database for hadsymboler.

Til CNN forklarer han, hvordan personer bruger hadsymboler af især tre forskellige årsager.

  1. De vil åbent vise deres tilknytning til en bestemt sag.
  2. De bruger dem til at gøre andre bange med.
  3. De bruger dem internt som koder og billeder til at vise over for hinanden, hvem de er.

Alle tre udgaver af brugen af hadsymboler bruges fortsat i dag - og Pitcavage understreger, at hagekorset som symbol stadig er hovedsymbolet også hos nye nazister, da det så markant udtrykker tilknytning til en bestemt ideologi, Nazismen.

Ikke en dansk tendens

I Danmark er der da heller ikke tegn på, at den yderste højrefløj i disse år pønser på at skifte deres symboler ud med mere mainstream af slagsen, lyder det fra forskningschef John T. Lauridsen fra Det Kongelige Bibliotek.

Han har gennem flere år forsket i nazisme.

»Johnny Hansen og de personer i Greve bruger stadig hagekors i deres publikationer og navne fra 30erne og 40erne. Titlerne på deres tidsskrifter hedder det samme som i nazityskland,« fortæller han.

Men grupper herhjemme er også ganske små, understreger forskningschefen.

I et stykke forskning, der ligger en del år tilbage, så John T. Lauridsen, hvordan de, der kalder sig nynazisterne, faktisk netop forsøger at ligne gamle nazister. Altså stræber mod fortiden. De søger tilbage og prøver at opføre sig  på samme måde som nazisterne i 1930erne og 1940erne. Og derfor tog de de gamle symboler til sig frem for at skubbe dem væk.

Ku Klux Klans flag med korset og bloddråben i midten. Fold sammen
Læs mere

Ku Klux Klan

Andre højrefløjssymboler er gennem årene ikke nødvendigvis blevet smidt på porten, men har undergået forandring eller fået nye symboler i tillæg, der iflere tilfælde gør dem lettere at skjule.

Gennem 1900-tallet var den højreekstremistiske Ku Klux Klans primære symbol den røde cirkel med et hvidt kors i midten - på engelsk kalder Blood Drop Cross. Andre kalder symbolet »MIOAK«, som er acronym for »Mystic Insignia of a Klansman«.

I begyndelsen af 1900-tallet fremstod symbolet faktisk som fire K’er arrangeret i en firkant, der vendte ud af og med et Yin og yang-symbol i midten. Altså symbolet for altings dualitet.

Men symbolet blev slebet til, og det hvide i Yin-Yang forsvandt og efterlod en dråbe af blod i midten tilbage.

I dag bruges forskellige KKK-symboler i flæng på den yderste højrefløj i USA. Senest har man set, hvordan denne røde dråbe af blod figurerer på eksempelvis kasketter og T-shirt i USA, som en slet skjult reference til den racistiske klan.

Se eksempler på det på Anti-Defamation Leagues hjemmeside.