Højhuse i Rødovre evakueret

Året begyndte med en evakuering. Da stormen tog fat, valgte borgmesteren i Rødovre at give ordre til evakuering af to højhuse.

Beboere har fået besked på at forlade deres lejligheder i højhusene på Agerkær ved Rødovre Stationscenter. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Det blev en start på året, som de ikke glemmer lige med det samme i Rødovre. Op imod 1000 mennesker fik besked om at forlade deres lejligheder, da betjente gik fra dør til dør i to højhuse på Agerkær og Ruskær.

Husene har en grundlæggende fejl i deres betonkonstruktion, og derfor har de længe stået til at blive revet ned. Der er simpelthen frygt for, at husene kan kollapse, hvis vinden bliver hård nok.

Ifølge indsatsleder Jan Riis fra Vestegnens Brandvæsen har man en grænse på 31 sekundmeter for, hvornår højhusene skal evakueres. Den grænse kom man mandag så tæt på, at det blev nødvendigt at få folk ud. Han oplyser, at alle valgte at følge frivilligt med. Den nærliggende Henriksholms Skole blev åbnet for de mange beboere, der var gjort midlertidigt hjemløse, og frivillige fra Beredskabsstyrelsen blev indkaldt til at sikre kaffe og lidt mad til dem.

Myndighederne ved ikke, hvor mange mennesker der rent faktisk blev evakueret. De fleste tog til familie og venner, og kun et halvt hundrede valgte at søge husly på skolen.

Det var borgmester Erik Nielsen (S) fra Rødovre, der traf den endelige beslutning om at sætte den storstilede nytårsoperation i gang på grund af stormen. Bagefter var han ikke i tvivl om, at husene skal væk.

- Jeg mener, de skal rives ned. De er for ustabile. Og økonomien i at renovere dem hænger ikke sammen, siger Erik Nielsen om de to huse til Ritzau.

/ritzau/