Højesteret skal vurdere dørlukning i spionsag

Den spiontiltalte professors advokat har fået lov at få dørlukningen vurderet af Højesteret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højesteret skal nu kigge på, om det er i orden, at dørene har været lukkede ved retssagen mod den spiontiltalte finske professor, Timo Kivimäki, der i øjeblikket kører ved Retten i Glostrup.

Hans advokat, Anders Németh, bekræfter over for ekstrabladet.dk, at Procesbevillingsnævnet har givet tilladelse til at kære dørlukningen til Højesteret.

Både byretten og Østre Landsret har afgjort, at sagen skal køre for dobbeltlukkede døre af hensyn til Danmarks forhold til Rusland. Sagen mod professoren skyldes blandt andet flere møder med russiske diplomater, der nu ifølge Udenrigsministeriet ikke længere befinder sig i Danmark.

Der falder dom i sagen mod den spiontiltalte professor i næste uge, så dørene kan ikke nå at blive åbnet, hvis Højesteret skulle komme til den afgørelse.

- Men dels kan Højesterets kendelse få betydning for kommende sager, dels for en eventuel ankesag. Hvis Højesteret beslutter at åbne dørene, vil det formentlig også betyde, at pressen så kan få adgang til retsbøgerne fra sagen, siger advokat Anders Németh til ekstrabladet.dk.

Timo Kivimäki er tiltalt efter den såkaldt »milde spionparagraf«, som har en strafferamme på seks år. Professoren blev hemmeligt anholdt af Politiets Efterretningstjeneste i et S-tog 8. september 2010, og tiltalen mod ham blev først kendt, da han selv fortalte om den i Weekendavisen.

Når der falder dom i sagen torsdag i næste uge, vil retten ifølge ekstrabladet.dk givetvis også hemmeligholde præmisserne for dommen, så kun konklusionen bliver offentliggjort, altså om professoren er skyldig eller ej, og hvilken straf han eventuelt får.