Højesteret godkender fratagelse af IS-kvindes danske pas

Højesteret afviser at omgøre administrativ fratagelse af kvindes danske pas. Kvinden er i syrisk fangelejr.

En kvinde, der opholder sig i Al Roj-lejren i det nordlige Syrien, har onsdag fået Højesterets svar på, om hun administrativt kan få frataget sit danske statsborgerskab. Højesteret har sagt god for fratagelsen. (Arkivfoto). Delil Souleiman/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kvinde fik i 2019 frataget sit danske statsborgerskab, mens hun sad i Al Roj-lejren i det nordlige Syrien.

Afgørelsen blev truffet af Udlændinge- og Integrationsministeriet – uden forudgående rettergang.

Siden indbragte kvinden sagen for retten, men ligesom landsretten har Højesteret onsdag afvist kvindens ønske om at få omgjort beslutningen.

»Der er ikke grundlag for at tilsidesætte ministeriets afgørelse som ugyldig, og Højesteret stadfæster derfor dommen,« står der i dommen.

Den nu 33-årige kvinde har de seneste fire år siddet indespærret sammen med sine to børn i Al Roj-lejren i det nordlige Syrien.

I december 2014 rejste hun frivilligt med sin nu afdøde mand til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Kvindens mand deltog ifølge Højesteret i kamphandlinger, inden han blev dræbt året efter.

Kvinden bidrog ifølge retten til at »opretholde og konsolidere Islamisk Stats position i området«, da hun opholdt sig i kalifatet, havde samliv med manden og støttede ham.

Højesteret mener, at kvinden dermed har gjort sig skyldig i straffelovens paragraf 114e, der handler om, at man fremmer en organisation eller virksomhed, som har til hensigt at begå terror.

Efter mandens død i december 2015 blev kvinden gift med en afghansk Islamisk Stat-kriger, som hun fik to børn med. Familien flyttede i 2017 til det sydlige Syrien.

I efteråret 2018 blev hun og hendes børn taget til fange af kurdiske styrker og overført til Al Roj-lejren.

Kvinden havde dobbelt statsborgerskab. Hun er stadig marokkansk statsborger.

/ritzau/