Højere husleje ved prisfald på boliger

Regeringen gør klar til at vende op og ned på boliglånene. Men resultatet kan blive en gevaldig lussing til boligejerne.

Boligudlån i EU vil fremover blive finansieret med særligt dækkede obligationer, som både banker og realkreditselskaber får lov til at udstede i Danmark.

De nye obligationer betragtes som særligt sikre, og håbet er, at det fører til lavere priser. Men den nye lov kan få store konsekvenser for boligejerne i dårlige tider. EU kræver nemlig, at banken eller realkreditselskabet skal have alle private ejendomme vurderet mindst hvert tredje år, skriver Jyllands-Posten

Og er huspriserne faldet, siden lånet blev tildelt, så restgælden ikke længere ligger inden for 80 pct. af ejendommens værdi, så koster det.

»Det vil med næsten 100 procents sikkerhed gøre det dyrere for boligejerne. Hvis huspriserne falder, så lånet kommer til at udgøre mere end 80 pct. af handelsprisen, skal lånet enten nedbringes eller der skal skydes sikkerhed ind,« siger Realkreditrådets formand, Sven Blomberg, og forklarer:

»Husejeren må altså enten indfri en del af lånet eller betale sin bank eller realkreditselskab for at stille økonomisk sikkerhed.«

Den nye lov får kun konsekvenser for fremtidige boliglån baseret på de nye obligationer. Men næsten hver anden dansker har et-, tre- eller fem-årige rentetilpasningslån.

Når de fra næste år skal rentetilpasses, får boligejerne et af de nye lån og skal overholde lånegrænserne.Den løbende overholdelse af lånegrænserne bekymrer Forbrugerrådet. Her frygter man, at forbrugerne stilles i en uholdbar økonomisk situation.

Kilde: Jyllands-Posten