Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Enhver kan blive stakåndet af at befinde sig i nærheden af professor på Rigshospitalet, Niels Høiby .
Han forsker, han taler med patienter, skriver artikler og bøger, rejser verden rundt til konferencer, løber en tur hver morgen, er stærkt engageret i politik, lytter til jazz og har senest fundet tid til at iværksætte en kritisk og ganske omfattende gennemgang af Kammeradvokatens nyligt offentliggjorte undersøgelse af Københavns Universitets administrative håndtering af Penkowasagen.
Rapporten, der er forfattet af Høiby selv og af hans kolleger, professorerne Niels Skakkebæk og Elisabeth Bock, bliver præsenteret i dag for universitetets bestyrelse og for offentligheden, hvorved man utvivlsomt vil få endnu et indblik i Niels Høibys respektindgydende vitalitet og smitsomme engagement.
Det er hans oprigtige bekymring for Københavns Universitets renommé i lyset af Penkowasagen, der har fået ham til at igangsætte undersøgelsen, der har særlig fokus på Milena Penkowas doktordisputats og på rektor Ralf Hemmingens ledelsesmæssige rolle i sagen.
Det er imponerende gået af en mand, der fylder 70 år til sommer. Men som han angiveligt har sagt for nylig til sine kolleger på Panum Instituttet og Rigshopsitalet: »Jeg bliver her ti år endnu, og hvis I vil af med mig forinden, må I bære mig ud herfra.« Der er tilmed en pæn chance for, at professoren får et kortvarigt sæde i Folketinget for Liberal Alliance. Med mindre der bliver udskrevet valg forinden, står den sundhedspolitisk stærkt engagerede professor nemlig til at overtage Malou Aamunds mandat, når hun forlader politik 5. juni.
Det er bestemt ikke for meget at karakterisere Niels Høiby som en af Danmarks førende mikrobiologer. Han har en beundringsværdig indsigt i bakterielle infektioner, resistens og antibiotika og betegnes som en af verdens førende eksperter i behandling af cystisk fibrose.
Hans videnskabelige produktion er omfattende, og hans artikler bliver citeret op mod 1.000 gange om året i internationale tidsskrifter. Af samme årsag er han ofte på farten som inviteret foredragsholder til konferencer kloden rundt.
Men uanset antallet af programpunkter indleder den 69-årige Farum-mand hver eneste dag med en rask og ca. 25 minutter lang løbetur. Han går i øvrigt heller ikke af vejen for et koldt dyk i havet med scubaudstyr på ryggen.
Og sådan vil det formentlig også være, når han fylder 80 i 2021.