HK melder om medlemsfremgang

Landets næststørste LO-forbund HK kan for første gang i 17 år meddele om medlemsfremgang. Et tiltrængt lyspunkt for fagbevægelsen, siger forsker.

Hvis man skulle opsummere den danske fagbevægelses historie de seneste 20 år med ét ord, synes »medlemsflugt« at være det mest rammende.

Men den - for fagbevægelsen - triste konstatering kan måske have en ende. I hvert fald kan landets næststørste LO-forbund noget overraskende melde om medlemsfremgang i årets første kvartal, skriver Politiken torsdag.

Det er samtlige afdelinger i HK, HK-Privat, HK-Handel, HK-Stat og HK-Kommunal, der sammenlagt har oplevet en fremgang på i alt 665 medlemmer i januar, februar og marts 2015. Det står i skærende kontrast til de forgangne 17 år, hvor fagforbundet år efter år har skullet administrere flere udmelding end indmeldingsblanketter.

Arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen kalder i Politiken udviklingen for »breaking news«.

»Det er det, man kalder den sorte svane i videnskaben, for al teori tilsiger, at det vil gå ned ad bakke for LO – og at det vil fortsætte sådan år efter år. Men pludselig er der så et forbund, der drejer den anden vej, oven i købet et af de forbund, der har haft den mest massive medlemsflugt overhovedet,« siger han og kalder det samtidig for et »tiltrængt lyspunkt« for den pressede fagbevægelse.

HKs formand Kim Simonsen glæder ikke overraskende over udviklingen, men fastslår samtidig, at man endnu ikke tør tro på, at det er vendepunktet.

I alt er der 180.000 betalende medlemmer og yderligere 80.000-90.000 gratismedlemmer og seniorer i HKs afdelinger.