Hjørnesten i den danske coronastrategi hagles ned efter ny opgørelse: »Det er skammeligt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på søndagen i velinformeret tilstand.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det handler om julegaver, svømmehaller og dine nære. Men det handler også altsammen om coronavirus.

Sådan er det for tiden. Denne søndag morgen i november 2020 er ingen undtagelse, men der er også opløftende nyt undervejs, så læs med.

I dette overblik giver vi en hurtig overflyvning over søndagens vigtigste historier – men indledningsvis skal vi omkring dagens coronatal. De lyder således:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 69.635 (1.273 nye fra fredag til lørdag)
  • Antal indlagte: 237 (syv færre end fredag)
  • Antal indlagte på intensiv: 40 (21 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 781
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 58.095.887
  • Antal dødsfald på verdensplan: 1.379.839

Du kan dykke ned i de danske tal her – og studere de udenlandske tal her.

Eksperter advarer om for tætte bånd mellem regeringen og seruminstituttet

Forskere, der får mundkurv på, en Kåre Mølbak under politisk kontrol og sundhedsfaglige vurderinger, der ligner bestilt arbejde.

Fagfolk med viden om Statens Serum Institut (SSI) og dets ageren under coronakrisen fortæller i Berlingske, hvordan SSI ifølge dem er underlagt en problematisk styring fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Det bakkes op af anonyme kilder fra SSI, der fortæller, at faglig direktør Kåre Mølbak lader sig kue af regeringen og departementet i en grad, så det er endt i konflikt med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Ifølge Berlingskes oplysninger har Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, rykket sig helt ind i ledelsesrummet på SSI og involveret sig i personalesager.

Det har han tilsyneladende kunnet gøre på grund af et ledelsesmæssigt vakuum efter flere udfordringer i instituttet, der blandt andet har været plaget af en stribe opsigelser blandt chefer og topforskere.

»Der har altid været en konflikt mellem det politiske miljø og SSI, og det har man skullet balancere. Men jo mindre SSI har været i stand til at sige fra, desto større indflydelse har departementet fået, og der er et indtryk af, at Mølbak ikke bryder sig om at sige Okkels imod. Derfor er der sager, der minder om politisk bestillingsarbejde,« siger Else Smith, der både har været direktør i Sundhedsstyrelsen og før det overlæge i Statens Serum Institut.

Sundheds- og Ældreministeriet skriver i en e-mail til Berlingske, at det er helt sædvanlig praksis, at departementet bestiller faglige vurderinger, men at det altid er »uden et ønske om bestemte konklusioner«.

Læs hele artiklen her.

Smittekæder fortsætter, fordi få nære kontakter opspores

Smitteopsporingen er helt central i den danske strategi for at holde coronasmitten nede, men i gennemsnit taler myndighederne kun med tre nære kontakter pr. coronasmittet, viser en ny opgørelse for oktober fra Styrelsen for Patientsikkerhed, skriver Politiken.

Styrelsen opsporer under én nær kontakt pr. coronasmittet – resten ringer selv til smitteopsporingen og får vejledning.

En ekspert hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) mener ikke, det skal være de smittede, som selv har ansvaret for at informere familie, venner og kolleger.

»Tre-fire nære kontakter pr. smittet er alt for lidt, medmindre du er eneboer,« siger Dale Fisher, formand for WHOs komité til koordination ved globale sygdomsudbrud, til Politiken.

Han får opbakning af afdelingslæge Christian Wejse fra Aarhus Universitetshospital.

»Vi tester ikke de rigtige, når der bliver identificeret så få kontakter pr. smittet. Det er skammeligt, at vi ikke sætter ind med at teste alle rundt om de smittede, når nu vi har så god testkapacitet,« siger afdelingslægen.

Sundhedsministeriet oplyser, at metoden er valgt, for at borgere ikke tvinges til at oplyse myndighederne om, hvem deres nære kontakter er. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tilføjer i en e-mail til Politiken, at en opgradering er på vej.

Læs hele artiklen her.

Restriktioner lempet, efter at hele befolkningen blev testet

Denne weekend kan Slovakiet som det første land i verden glæde sig over at have gennemført coronatest på den voksne befolkning i landet inden for forholdsvist kort tid, skriver TV 2.

Alle smittede er ifølge sundhedsminister Marek Krajčí blevet isoleret, og det betyder, at restriktioner i landet nu kan lempes, udgangsforbud kan ophæves, og steder som svømmehaller og kirker genåbner.

Den omfattende test af befolkningen har ifølge ministeren været alle pengene værd.

»Personligt mener jeg ikke, de her foranstaltninger var så dyre, fordi vi har sparet de omkostninger, som en hård lockdown ville have kostet os,« siger han til TV 2.

I løbet af de uger, hvor massetestningen fandt sted, faldt andelen af positivt testede fra 1,0 procent af de testede til 0,6 procent.

Læs hele artiklen her.

Større julegaver til kommunalt ansatte

Er du offentligt ansat, kan du måske se frem til en ekstra stor julegave fra din chef i år. En rundspørge blandt kommunerne, som Jyllands-Posten har foretaget, viser, at syv kommuner vil give større gaver end normalt på grund af coronakrisen.

I Aarhus forklarer borgmester Jacob Bundsgaard (S), at det er for at anerkende det store arbejde, som medarbejdere har udført under coronakrisen. Her har man ikke tradition for at give julegaver til medarbejderne, men i år har kommunen afsat syv millioner kroner til de cirka 29.000 medarbejdere.

Også til medarbejdere, der har været hjemsendt under epidemien, fortæller Jacob Bundsgaard.

»Ja, det er kun ganske få medarbejdere, som i perioder har været forhindret i at løse deres opgaver hjemmefra. Alle har været berørt af de usædvanlige forhold under pandemien,« siger han til Jyllands-Posten.

73 ud af landets 98 kommuner har svaret på rundspørgen, og heraf planlægger 54 at give julegaver.

Der er forskellige dilemmaer og holdninger til gaverne. Læs mere om dem i Jyllands-Postens artikel her.

Hvidovre Hospital forbereder sig på flere covid-19-patienter

Med flere end 1.000 nye smittede om dagen kan man spekulere over, hvad konsekvensen bliver på hospitalerne den kommende tid.

Det har Politiken gjort. Avisen har talt med ledende overlæge Bjarne Ørskov Lindhardt om hans oplevelser med covid-19 på Hvidovre Hospital, helt tilbage fra den først patient blev indlagt i marts og frem til i dag – og om hans tanker om de kommende uger og måneder.

Netop Hvidovre Hospital har set mange coronapatienter som følge af de høje smittetal på Københavns Vestegn, og i foråret var presset på hospitalet stort. Men i dag er situationen anderledes.

Kendskabet til virussen er i dag langt større, indlæggelsestiden er kortere, og selv om de daglige smittetal i øjeblikket ligger på over 1.000, forudser Bjarne Ørskov Lindhardt nogle mere kontrollerede forløb. Men han forudser også flere patienter.

»Jeg forventer, at det bliver mere langtrukkent under efteråret og vinteren. Med 1.000 dagligt smittede vil flere og flere få behov for hospitalshjælp, det er jeg slet ikke i tvivl om. Spørgsmålet er blot hvor mange,« siger han til Politiken.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag

  • Kirkens Korshær holder landsindsamling, og det bliver for første gang 100 procent digitalt på grund af coronapandemien. De fysiske indsamlingsbøsser er skiftet ud med Facebook-fundraisere, donationer på hjemmesiden hjemforhjemløse.dk og på MobilePay. Indsamlingen er til støtte for hjemløse og udsatte i Danmark.
  • G20-topmøde afholdes online og afsluttes med et pressemøde klokken 17 i Berlin.
  • Sveriges statsminister, Stefan Löfven, holder tale til nationen for at understrege alvoren af coronakrisen søndag aften klokken 19.