Hjertepatienter snydes for scanning

Læger tøver unødigt med at sende pacemakerpatienter til MR-scanning, som foregår med et kraftigt magnetfelt. Men scanning er mulig trods metallet, lyder det fra overlæge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere syge danskere sendes igennem en MR-scanner for at få den rette diagnose. Sidste år blev der udført næsten 250.000 af de dyre scanninger, der gør det nemmere at opdage og dermed behandle en bred vifte af sygdomme.

20.000 danskere med pacemaker får dog ikke nytte af MR-scanningerne, selv om nye forsøg har vist, at man faktisk er i stand til at gennemføre MR-scanninger for pacemaker-patienter.

Scanningen med MR anses normalt for helt ufarlig, fordi billedet dannes ved hjælp af magnetfelter. Det skader ikke kroppens væv, men til gengæld påvirkes metal og elektronik, så en pacemakerbruger skal kun bevæge sig ind i en MR-scanner med største varsomhed.

I almindelighed er pacemakerpatienter ikke »gode liv«, og de har en højere risiko for også at have anden sygdom end deres hjerteproblem. Over halvdelen anslås derfor at få brug for en MR-scanning, men mange får ikke tilbuddet, selv om de burde.

»Vi antager, at lægerne slet ikke henviser patienter med pacemaker, fordi de regner med, at de alligevel ikke kan scannes,« siger overlæge Leif Hougaard Sørensen, MR-ansvarlig ved Neuroradiologisk afdeling på Århus Sygehus, som modtager ganske få pacemakerpatienter.

Det er standardviden for læger, at pacemakerpatienter ikke kan MR-scannes. Men nyere forskning fra bl.a. Danmark viser, at det kan være risikoen værd.

»Vi har vist, at det godt kan lade sige gøre, hvis du skal have en MR for at få den rigtige diagnose. Men der skal en ekstra person med ved undersøgelsen, og det kræver flere ressourcer,« siger overlæge og kardiolog Anna Margrethe Thøgersen.

Hun har været med til igennem ni år at følge alle MR-scanninger af pacemakerpatienter på Rigshospitalet. Undersøgelsen viste, at risikoen er acceptabel, hvis man følger en bestemt procedure, der nylig er beskrevet i Ugeskrift for Læger.

»Vi valgte at publicere i Danmark, blandt andet fordi vi meget gerne vil ud og fortælle klinikerne, at det er muligt at MR-scanne pacemakerpatienter,« siger professor Carsten Thomsen, som leder Rigshospitalets radiologiske klinik.

Flere scannes

Ingen kender det nøjagtige gråzone-tal for pacemakerpatienter, der kunne få gavn af en MR-scan, men ikke bliver henvist. Helt nye tal viser dog, at alene i år er 34 pacemaker-patienter blevet MR-scannet på Rigshospitalet. Til sammenligning var der i de ni års forsøgsperiode kun i alt 60 pacemakerpatienter, som blev MR-scannet.

»Tallet er klart stigende. Før var det kun ved livstruende sygdom, vi tog pacemakerpatienterne ind, men nu har vi også mennesker med kroniske rygsmerter,« siger Carsten Thomsen.

MR-scan af pacemakerpatienter skal ske på de store sygehuse, fordi patienten skal en tur omkring en hjerteafdeling både før og efter scanningen.

Som fremadrettet løsning findes der pacemakere, der uden videre kan tåle at komme i en MR-scanner uden ressourcekrævende procedurer. Der indopereres årligt omkring 3.000 ny pacemakere, men ikke alle får de nye modeller.

»Der er ikke konsensus om, hvad man skal vælge. Vi bruger mest de MRI-kompatible pacemakere til yngre og midaldrende patienter, hvor sandsynligheden er større for, at man får brug for en MR-scanning i løbet af sit liv,« siger Anna Margrethe Thomsen, som i dag arbejder på Aalborg Sygehus. Her har man netop MR-scannet den første pacemakerpatient efter de nye retningslinjer.