Hjertepatienter lider under mislykket medicin

Banebrydende dansk forskning i årsager til hjertesygdomme fastslår, at milliardsatsninger i ny hjertemedicin er rene vildspor. Patienter risikerer at blive mere syge under afprøvning af medicinen.

Flere hjertepatienter risikerer at blive syge eller dø som følge af udsigtsløs afprøvning af hjertemedicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Tusindvis af hjertepatienter kan blive ofre for afprøvning af ny medicin, der ikke har udsigt til at virke.

Medicinalvirksomheder bruger for tiden milliarder af kroner på at udvikle ny hjertemedicin. Og i ét tilfælde har afprøvning af medicinen kostet dødsfald. Nu påpeger danske forskere, at endnu flere patienter risikerer at blive syge eller dø som følge af udsigtsløs afprøvning af hjertemedicin.

De danske forskere mener, at medicinalvirksomhederne forfølger vildspor, når de retter udviklingen af hjertemedicin mod to stoffer, HDL og CRP, der ifølge deres undersøgelser simpelthen slet ikke er årsag til hjertelidelser.

»Hvis man med medicin hæmmer proteinstoffet CRP, skal man være meget sikker på, at der ikke er alvorlige bivirkninger. Ellers risikerer man at lave et stort forsøg med tusindvis af mennesker, hvor mange deltagere får alvorlige sygdomme som følge af medicinen og måske endda har en øget dødelighed,« siger professor Børge Nordestgaard, Herlev Hospital.

Grundlaget for advarslen er artikler, der på det seneste har været offentliggjort i nogle af verdens mest prestigefyldte tidsskrifter. Den ene af dem er af lægetidsskriftet British Medical Journal nomineret til årets bedste lægevidenskabelige artikel i hele verden.

Børge Nordestgaard og andre forskere fra Herlev Hospital og Rigshospitalet har ved hjælp af genetisk forskning dokumenteret i to artikler, at der ikke var den ventede årsagssammenhæng mellem de to stoffer HDL og CRP og en forøget risiko for blodprop i hjertet eller hjernen.

Den prisnominerede af de to artikler er skrevet af blandt andre ph.d.-studerende Jeppe Zacho og professor Børge Nordestgaard. Artiklen har vakt opsigt, fordi den så kategorisk afviser antagelsen om, at et højt indhold af proteinet CRP i blodet er årsag til en forøget risiko for hjertesygdomme. Flere store medicinalvirksomheder arbejder ellers for tiden netop på at udvikle medicin, der nedsætter blodets indhold af proteinet, fordi der er et sammenfald mellem stoffet i blodet og forøget risiko for hjertelidelser. Men proteinet er konsekvensen af den forøgede risiko, ikke årsagen til den, har de danske forskere vist gennem deres forskning.

På den baggrund advarer professor Børge Nordestgaard imod, at medicinproducenterne kaster flere penge efter medicin, der reducerer CRP. Proteinet er nemlig et vigtigt stof i kroppens forsvar mod bakterielle infektioner.

Tidligere har forskere fra samme gruppe, herunder Ruth Frikke-Schmidt og Anne Tybjærg-Hansen, Rigshospitalet, med genetisk forskning skabt et resultat, der klart peger på, at man ikke kan nedbringe risikoen for hjertesygdom ved at få forøget indholdet af det gode kolesterol HDL i blodet.

Det resultat kan muligvis forklare, hvorfor verdens største medicinalkvirksomhed Pfizer har tabt milliarder af kroner på at udvikle medicinen torcetrapib, der øger indholdet af HDL i blodet. Medicinen slog fejl. Den gav mere sygdom og flere dødsfald, ikke mindre og færre.

»Medicinalindustrien skal være meget mere forsigtige med at basere deres udvikling af medicin hovedsagelig på dyreforsøg, som det var tilfældet med forskning i HDL-kolesterol. I stedet skulle de være meget mere opmærksomme på videnskabelige fund i mennesker, bl.a. humane genetik-studier,« siger Anne Tybjærg-Hansen.