Hjerneforskeren der blev persona non grata

Østre Landsret frifandt torsdag den omstridte hjerneforsker og læge Milena Penkowa i sagen om groft dokumentfalsk. En sag, der har ført til flere anklager, andre domme samt et plettet renommé.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er mest af alt en historie om storhed og fald. Om at være stjerneforsker, hovedanklaget, dømt og senere frifundet.

Det kan være svært at vide, hvor man skal starte, når man taler om Milena Penkowa, for antallet af sager, anklager og kulørte forsider er mange.

Men nu kan hovedpersonen kalde sig frifundet. Milena Penkowa fik torsdag Østre Landsrets ord for sin uskyld i ankesagen om groft dokumentfalsk mod Københavns Universitet. Selv om det er bevist ved retten, at hun i 2003 forfalskede fire dokumenter i forbindelse med sin forskning. Men tre ud af seks landsdommere mente ikke, forfalskningerne var »et groft tilfælde«.

Hun var udråbt til et af de største forskningstalenter i Danmark, når det handler om hjerneforskning. Dengang hun vandt EliteForsk-prisen, hed det sig, at »Milena Penkowa opbygger til stadighed en betydelig ekspertise og har præsteret fremragende videnskabelige resultater i international særklasse«.

Det var i år 2009.

Et år senere, i marts 2010, blev hun suspenderet fra Københavns Universitet som følge af, at universitetet modtog et anklageskrift fra Rigsadvokaten om underslæb for 27.833 kr. samt dokumentfalsk.

Det var den private forening Dansk Selskab for Neurovidenskab, der rejste sagen, som Milena Penkowa erkendte sig skyldig i i 2011. Det resulterede i, at hun aftrådte sin stilling i december 2010.

Vi skal tilbage til år 2001, da Milena Penkowa indleverer sin doktordisputats, for at finde årsagen til, at hun har været fast besøgende i blandt andet Københavns Byret.

To år senere i 2003 stiller et bedømmelsesudvalg sig kritisk over for hendes arbejde med forsøgsdyr og rejser tvivl om sandheden i arbejdet – de såkaldte rotteforsøg, der blev udført i Spanien og København. Hovedanklagen lød på dokumentfalsk.

Sideløbende med at anklagerne om dokumentfalsk tog til, kom det frem, at Penkowa havde brugt midler fra IMK Almene Fond, hvor hun havde brugt 276.380 kr. på private advokatregninger. Det beløb betalte hun selv tilbage til fonden. Desuden var 2,1 millioner kr. brugt til forskning, der lå uden for det specifikke område, hun havde fået penge til. Derfor betalte Københavns Universitet beløbet tilbage til fonden, skriver KU på deres hjemmeside.

I 2005, da Penkowa fik en bevilling på 5,65 millioner kr., sagde hun til Politiken: »Med denne bevilling kan jeg købe det mest avancerede udstyr og ansætte de forskere, som kan bringe forskningen videre. Mit mål er at finde de stoffer, der kan behandle de sygdomme, som opstår i hjernen. Det kræver, at vi først kender de stoffer, der forårsager sygdommene – ellers leder vi i blinde. Jo bedre udstyr – jo hurtigere resultater.«

»Der er masser af arbejde til mig«

I dag har Milena Penkowas karriere taget en anden drejning end dengang, hun modtog priser og hæder i form af bl.a. Lundbeckfondens Talentpris, Neuroscientist Award og selvfølgelig EliteForsk-prisen.

Nu driver Milena Penkowa sin egen virksomhed, Hjerneeksperten, hvor hun tilbyder rådgivning, foredrag, second opinions til patienter og undervisning. Til Berlingske siger hun:

»Jeg er frifundet. Den er ikke længere. Der er masser af arbejde til mig, og det bliver der ved med at være, så længe der findes mennesker med hjerner.«

Hun er frifundet, og nu er én ting sikkert; seks år med gentagne retssager, domme og avisartikler om snyd og bedrag har fundet en midlertidig afslutning. Frifundet. På trods af vidnesbyrd om forfalskede dokumenter.

Det var ikke den drejning, Penkowa havde tænkt sig, hendes karriere skulle tage, da hun fik Lundbeckfondens Talentpris i 2002, kun fire år efter hun var blevet færdiguddannet som læge.

»Det er klart, hvis du har personer inde fra universitetet, der sidder og bruger penge på at ødelægge min karriere, så kan det gå galt, men det ændrer ikke på, at jeg kan, hvad jeg kan,« siger hun.

For som Penkowa sagde til Information i 2009:

»Da en ældre kollega i starten af min forskerkarriere gav mig det råd, at jeg skulle få en advokat, tænkte jeg, at det var langt ude. Men det skulle vise sig, at jeg skulle blive storforbruger af københavnske advokater.«

Opdateret med faktuelle rettelser vedr. fratagelse af EliteForsk-prisen samt fejlinformation vedr. misbrug af fondsmidler fra IMK Almene Fond, 11.56, 9. september

Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere