Hjerneforsker vil renses for fusk-beskyldninger

Sagerne mod den prisbelønnede hjerneforsker Milena Penkowa fortsætter, selv om hun har opsagt sin professorstilling efter påstande om fusk og misbrug af fondsmidler.

Milena Pankowa - hjerneforsker ved Københavns Universitet afviser anklagerne mod hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

En af Danmarks yngste forskere, den prisbelønnede hjerneforsker Milena Penkowa, har sagt sin professorstilling på Københavns Universitet efter påstande om fusk og misbrug af fondsmidler

I en kortfattet pressemeddelelse konstaterer Milena Penkowas advokat, Peter Skau-Andersen fra advokatfirmaet Horton og Københavns Universitet, at parterne er blevet enige om at "afslutte samarbejdet" dags dato.

- Milena Penkowa er ikke blevet opsagt af Københavns Universitet, men har valgt at fratræde sin stilling af egen vilje. Dette sker for at skabe ro om de verserende sager, og for ikke at belaste Københavns Universitet, de tilknyttede fonde og projekter eller Milena Penkowas person yderligere, hedder det.

Ifølge Peter Skau-Andersen er Milena Penkowas udestående spørgsmål med blandt andet IMK Almene Fonde "afklaret". Fonden bevilgede i 2005 5,6 millioner kroner til Penkowas forskning, men fonden vil ikke godkende regnskabet, da den mener, der er brugt penge til private formål.

Penkowa er også indstillet til granskning i Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed efter at flere af hendes studerende havde undret sig over hendes forskningsresultater. 

Håber at blive renset

Peter Skau-Andersen siger, at Milena Penkowa håber at få sit navn renset hurtigst muligt. Derudover har han og Penkowa ikke yderligere kommentarer - heller ikke til spørgsmål, om hvilke planer hun måtte have for fremtiden.

Sagen om videnskabelig uredelighed fortsætter også selv om Penkowa nu har forladt Københavns Universitet. Vicedirektør ved Københavns Universitet, Jasper Steen Winkel, vil ikke kommentere sagen, da der er tale om en personalesag.

Suspenderingen af Penkowa efterlod i foråret hendes studerende i knibe, da deres professor forsvandt og hendes laboratorium blev lukket af hensyn til efterforskningen af mulig fusk med undersøgelsesresultater.