Hjemvendt gidsel siger tak og beder om ro

Søren Lyngbjørn er tilbage i Danmark, hvor han skal bruge den kommende tid på at blive helt rask.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Styrmanden Søren Lyngbjørn kom for nylig hjem til Danmark, efter at han sammen med kaptajn Eddy Lopez og fire filippinske besætningsmedlemmer blev holdt som gidsler af somaliske pirater i 838 dage.

Han giver i en skriftlig udtalelse udtryk for, at han har været glad for støtten og interessen i løbet af de 838 dage.

»Jeg takker endnu engang for den store interesse omkring min frigivelse. Det er dejligt at vide, at så mange mennesker i Danmark har fulgt sagen og har følt med os gennem alle de frygtelige ting, vi har været igennem som gidsler i Somalia,« siger Søren Lyngbjørn i udtalelsen, som rederiet Shipcraft har udsendt på hans vegne.

»Jeg vil gerne takke de professionelle folk, der har sørget for, at vi er kommet godt hjem: Både Søværnet, SOS International og rederiets folk, der også har hjulpet min familie og venner med at passe mine ting, mens jeg var væk,« siger han.

Det kom under gidseltagningen frem, at Søren Lyngbjørn var den af de seks gidsler, der havde det fysisk hårdest, og han vil bruge den kommende tid på at genvinde sine kræfter.

»Lige nu har jeg brug for mest mulig fred og ro, så jeg kan koncentrere mig om at blive rask. Hele forløbet har naturligvis også belastet min familie hårdt. Derfor beder jeg pressen om at respektere vores behov for privatliv«, siger han.

Sammen med sine fem kolleger fra fragtskibet M/V Leopard blev Søren Lyngbjørn frigivet den 30. april efter 838 i fangenskab.

Efter frigivelsen var de seks personer i dansk varetægt om bord på fregatten Iver Huitfeldt, der sejlede dem til Seychellerne. Derfra blev de fløjet i medicinsk karantæne i Europa forud for genforeningen med familie og venner.

Alle gidslerne blev taget til fange under kapringen af skibet i januar 2011 og har tilbragt det meste af deres tid som gidsler på landjorden.