Hjemvendt astronaut får guldmedalje af Dronningen

Dronning Margrethe har overrakt den hjemvendte astronaut Andreas Mogensen en særlig »belønnings-medalje« i guld onsdag på Amalienborg.

ESA astronaut Andreas Mogensen modtager medalje af Dronning Margrethe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks første mand i rummet - og nu hjemvendte astronaut - Andreas Mogensen modtog onsdag en medalje af dronning Margrethe, da hun tog imod ham på Amalienborg.

Ifølge dr.dk er der tale om en »belønnings-medalje« i guld, der senest er blevet givet til en sergent i 1993, som havde udført en ekstraordinær indsats under krigen i Kroatien.

Til medajlen knyttede Dronningen ordene:

»Jeg håber, at De får meget glæde af det i fremtiden.«

Andreas Mogensen landede på Jorden natten til lørdag klokken 02.51 efter knap ti dages mission i rummet. Og allerede et par timer efter den vellykkede landing gav Dronningen udtryk for sit ønske om at hilse på Danmarks første mand i rummet.

»Hendes Majestæt Dronningen har bedt mig overbringe sin hjerteligste hilsen og lykønskning efter den vellykkede rumfærd. Dronningen har givet udtryk for ønsket om at modtage Dem i København, så snart der er mulighed herfor,« lød den royale hilsen fra Dronningen, som blev viderebragt til Andreas Mogensen af den danske ambassadør i Moskva natten til lørdag.

Hovedpersonen selv lagde onsdag i København heller ikke skjul på, at det var en stor oplevelse at møde dronning Margrethe og ikke mindst modtage guldmedaljen.

»Det er en kæmpe, kæmpe ære. Jeg er meget, meget stolt,« sagde astronauten ifølge dr.dk.

Andreas Mogensen skal de kommende dage møde danskerne og holde oplæg om sin rumrejse og ophold på Den Internationale Rumstation. Torsdag kan interesserede møde ham på Københavns Universitet og fredag på Tycho Brahe Planetarium i København.