Hjemtag eller overlad til Syrien? Disse lande har hentet børn fra Islamisk Stat hjem

Danmark har i weekenden for første gang taget skridt til at hjemtage en borger fra syriske lejre for IS-tilhængere. Men det er langtfra et enestående tilfælde.

En lang række lande har hentet børn hjem fra lejre for IS-tilhængere. I weekenden gjorde Danmark det samme for første gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Hashisho/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har for første gang taget initiativ til at hente et af de danske børn i fangelejrene for Islamisk Stat-familier i Syrien hjem og sniger sig dermed ind på en efterhånden lang liste af lande, der er begyndt at hente børn af IS-forældre hjem.

 

USA

USA bad i februar 2019 landets allierede – herunder Danmark – om at hente deres jihadister hjem. Og de nordiske lande er langtfra de eneste, der har fulgt opfordringen.

Scenariet er, lød meldingen fra USA, at de kurdiske styrker i området ikke har kapacitet til at holde på så mange krigsfanger, når de amerikanske styrker trækker sig ud.

En talsmand for den kurdiske administration i Syrien skriver på Twitter, at to amerikanske kvinder og seks børn tidligere i juni er udleveret til amerikanske myndigheder.

I juli 2018 hentede USA tre amerikanske jihadister hjem til retsforfølgelse og hentede derudover én kvinde med fire børn.

 

Sverige

Syv forældreløse svenske børn er hentet ud og befinder sig nu i Sverige.

Norge

Norge har hentet fem forældreløse børn med norsk statsborgerskab hjem fra lejrene i Syrien.

 

Danmark

Danmark har i denne weekend for første gang taget initiativ til at hente en dansk statsborger hjem fra lejrene for Islamisk Stat-familier i Syrien. Der er tale om en 13-årig dreng, der er såret. Tidligere er det lykkedes to danske børn at forlade lejrene med hjælp fra franske myndigheder.

 

Frankrig

Frankrig hjemtog tidligere i juni 12 mindreårige og forældreløse børn, ti franske og to hollandske, ifølge nyhedsmediet France24, og i marts hjemtog franskmændene fem børn.

Franske myndigheder har tidligere meldt ud, at hvad angår voksne jihadister med fransk pas, så skal de retsforfølges der, hvor de har begået deres forbrydelser, underforstået at de ikke har noget at gøre tilbage i Frankrig.

Således blev tre franskmænd i maj dømt til døden af en irakisk domstol for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Belgien

15. juni blev fem forældreløse IS-børn efter aftale overdraget til belgiske myndigheder. Det meddelte en talsmand for den kurdiske administration i området på Twitter.

Sudan

Fem sudanesiske forældreløse børn blev i juni overleveret til de sudanske myndigheder.

 

Tyskland

Også Tyskland har repatrieret flere mindreårige, sagde en talsmand for udenrigsministeriet i april.

»Antallet af mindreårige allerede bragt tilbage til Tyskland har nået et højt etcifret tal,« lød den lidt kryptiske besked, som må tolkes som et sted i den høje ende af et-ni børn.

 

England

I Storbritannien har myndighederne ikke officielt været involveret i hjembringelsen af IS-børn. Men det skabte debat, da en britisk baby – ikke mere end tre uger gammel – døde i en syrisk flygtningelejr. Britiske myndigheder bekræftede efterfølgende i april 2019, at »et lille antal« britiske børn i løbet af de seneste 12 måneder havde forladt Syrien og var ankommet til Storbritannien.

 

Rusland

Det første land til at hjemtage IS-børn var Rusland, som begyndte allerede i 2017. I februar hentede Rusland omkring 200 kvinder og børn hjem, især til regionerne i Kaukasus, skriver France24. Men også 27 børn i alderen 4-13 år blev ifølge nyhedsbureauet AFP fragtet fra Irak til Moskva. Ifølge flere medier er mere end 4.000 borgere fra Rusland rejst til borgerkrigen i Syrien.

 

Kosovo

Ifølge Aljazeera har Kosovo hjemtaget 110 borgere, som har opholdt sig hos Islamisk Stat. TV-stationen citerer en talsmand for myndighederne i Kosovo for, at fire af dem har været soldater hos IS, at 32 er kvinder, og at 74 er børn.

 

Tyrkiet

Tyrkiet har hjemtaget mindst 188 tyrkiske børn med forældre, som beskyldes for at tilhøre Islamisk Stat. Børnene var blevet efterladt af Islamisk Stat-terrorister på flugt, skriver Reuters.

 

Usbekistan

Nyhedsbureauet AFP skriver, at Usbekistan i maj meldte ud, at landet havde repatrieret 156, hvoraf de fleste er kvinder og børn.

 

Tadsjikistan

Ifølge AFP har Tadsjikistan, hvorfra mere end 1.000 er rejst til Syrien for at kæmpe, taget 84 børn hjem fra Irak, hvor deres forældre enten er døde eller fængslet.