Hjemsendt gymnasieelev: »Danskerne kan gå på cafeer og barer nu, men vi kan ikke gå i skole«

På grund af nye coronaregler for landets sogne bliver elever nu sendt hjem, selvom der ikke er smitte på skolerne. Forperson for københavnsk gymnasium kalder det »urimeligt at tilbyde sådan et skoleliv«.

Stella Villaro Nolsøe begyndte i 1. g sidste år, hvor elevene næsten hver dag mødtes i Kongens Haven efter skole. Fold sammen
Læs mere

De 1.250 elever på Gefion Gymnasium i Indre København nåede lige at få halvanden uges fysisk undervisning, før skolen blev coronalukket, selvom ingen af skolens elever på det tidspunkt var testet positiv.

Forinden var gået fire måneders total nedlukning. Den 17-årige forperson for Gefion Gymnasium, Stella Villaro Nolsøe, siger, at mange elever er ved at miste modet både fagligt og socialt:

»Det er urimeligt at byde elever sådan et skoleliv. Danskerne kan gå på cafeer og barer nu, men vi kan ikke gå i skole, selvom skolen kan være med til at afgøre vores fremtid. Det bliver taget fra os,« siger 17-årige Stella Villaro Nolsøe, som går i 2. g.

Gefion Gymnasium blev lukket sidste uge på grund af en ny regel, hvor skoler i et sogn skal lukke, hvis sognets generelle smittetal stiger for meget i forhold til en politisk bestemt grænse.

Kun knap tre procent af Gefion Gymnasiums elever bor i det sogn, hvor smittetallet pludselig steg. Trods det er eleverne nu sendt hjem igen og kan først komme tilbage, når hele sognets smittetal har været lavt i syv dage. Ifølge Københavns Kommune blev der registreret 22 smittede i sognet på 20 dage, og det tal måtte højst være 20.

Lukningen skete en uge inden planlagte terminsprøver og med to måneder til sommerens eksaminer.

Eleverne er modløse, siger Stella Villaro Nolsøe. Mange elever havde i forvejen svært ved at følge med i for eksempel matematik, og det er blevet endnu sværere virtuelt, når de fysiske naturvidenskabelige forsøg også bliver aflyst:

»Det er svært at følge med virtuelt, men det er også svært at lære nogen at kende, når man ikke kan arbejde sammen i skolen. Både lærerne og vi elever har svært ved at fornemme hinanden og se, hvordan hinanden har det.«

Når man laver generelle regler, vil det jo altid betyde, at nogen kommer i klemme. Forstår du ikke baggrunden for de generelle regler?

»Jeg kan godt forstå, at nogen har siddet og lagt en plan, og at formålet har været at sikre befolkningen. Men man må også indrømme, når man har lavet en fejl. Og det har man gjort her, når man kræver endnu en nedlukning af skolen, selvom ingen var testet positive.«

Rektor på Gefion Gymnasium, Birgitte Vedersø, har også været kritisk over for nedlukningen:

»Vi er overhovedet ikke involveret i smitten. Vores elever bor her ikke. De kommer fra Østerbro, indre by og Nørrebro, og de kommer kun i skole, og så går de hjem. Det er ærgerligt,« sagde hun til TV 2 og tilføjede:

»Jeg synes, der skulle være et krav om, at en vis andel af skolens elever skulle bo i sognet, inden man lukkede en ungdomsuddannelse.«