Hjemmeværnsmand: »Rigtige soldater har våben«

At Hjemmeværnet vil afvæbne frivillige medlemmer er et tegn på mistillid og et meget dybt indgreb, mener John Borup, der nu vil forlade Hjemmeværnet efter 30 års tro tjeneste.

John Borup har været frivillig medlem i Hjemmeværnet de seneste 30 år, men vælger nu at melde sig ud, fordi Hjemmeværnet afvæbnes i forbindelse med en ekstraordinær våbenkontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

»Jeg forventes at iføre mig en uniform og bevæge mig ud i fædrelandet ubevæbnet som en anden skydeskive.«

Sådan lyder det fra John Borup, der er stærk modstander af, at Hjemmeværnet inddrager bundstykkerne til M95-automatgeværer, som tusindvis af frivillige hjemmeværnsfolk har opbevaret derhjemme.

Afvæbningen har vakt røre i de frivilliges rækker og ikke mindst hos hjemmeværnssoldaten John Borup: »Mit våben har været en del af mit liv, lige siden jeg blev medlem af hjemmeværnet i 1985. Jeg har en pletfri straffeattest, hvilket alle andre medlemmer i hjemmeværnet også har, fordi man kan ikke være medlem og samtidig have en plettet straffeattest.

Derfor handler det her om at afvæbne en gruppe lovlydige borgere, der til enhver tid vil gøre en uselvisk indsats for at forsvare deres land og medmennesker,« siger John Borup, der er gruppefører i Hjemmeværnskompagniet i Rebild, Nordjylland.

Afvæbningen sker som følge af, at en stjålet automatriffel tilhørende Hjemmeværnet blev brugt til terrorangrebet på kulturhuset Krudttønden i København, men det bør ikke gå ud over Hjemmeværnet, forsvarer John Borup.

»Man forringer vores beredskab ved at samle vores våben på centrale depoter, selvom opbevaringskravet til os er mere skrappe end jægeres. Vi skal have et godkendt skab og ikke nok med det, så bliver vores opbevaring årligt kontrolleret af officerer, som møder op på bopælen og konstaterer, at vi faktisk bruger skabet og låser det ordentligt.

Der er ikke nogen i hele kongeriget, der er udsat for mere kontrol end hjemmeværnsfolk med våben,« siger John Borup til Berlingske.

4.328 frivillige hjemmeværnsmedlemmer har fået udleveret våben til opbevaring i hjemmet, men senest 30. marts skal de såkaldte bundstykker inddrages i forbindelse med en ekstraordinær våbenkontrol.

Generalmajor Finn Winkler oplyser ifølge Berlingske, at bundstykkerne inddrages midlertidigt, mens Hjemmeværnet undersøger mulighederne for at optimere sikkerheden ved opbevaringen af våben hos de frivillige soldater.

Denne udmelding tilfredsstiller dog ikke John Borup, hvis forældre også har været frivillige medlemmer i Hjemmeværnet i mange år.

»Siden hjemmeværnskommandoen nu skønner, at de vil sende endnu en mistillidserklæring af de helt store til os frivillige soldater ved at afvæbne os, vil jeg kvittere ved at opsige min kontrakt, som nu løber på år 30. I får ikke bare mit bundstykke, men I får det hele, så kan I måske føle jer sikre, modsat os andre,« skriver han på Hjemmeværnets Facebookside.

Her kan du læse John Borups opslag på Hjemmeværnets Facebookside:

Få et oveblik over Hjemmeværnet her: Grafik: Hjemmeværnet