Hjemmeværnsfolk får våben hjem igen

En såkaldt kammerlås tillader nu, at hjemmeværnsfolk atter kan opbevare hele våbnet i deres eget hjem. Siden terrorangrebet i København, hvor et stjålet hjemmeværnsvåben blev brugt som gerningsvåben, har bundstykkerne til hjemmeværnets geværer været inddraget.

En kammerlås skal forhindre at hjemmeværnets M95-automatgeværer kan samles uden kode. Arkivfoto fra Almegårds Kaserne på Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS BECH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I starten af marts blev Hjemmeværnets tusindvis af frivillige soldater afvæbnet.

De 4.328 frivillige, der havde fået et våben udleveret til opbevaring i hjemmet, fik således ordre om at aflevere bundstykket til geværet på centrale depoter.

Ordren kom i kølvandet på oplysningerne om, at det var et M95-automatgevær - stjålet fra et hjemmeværnsmedlem - som Omar El-Hussein brugte til at åbne ild og dræbe to personer med under sit terrorattentat i København.

Men nu kan de mange frivillige hjemmeværnssoldater atter få lov til at opbevare et våben under eget tag.

Det sker, efter forligskredsen bag forsvarsforliget har godkendt en ny løsning, der fremover kan forhindre våbnene i at blive stjålet og brugt af kriminelle gerningsmænd.

Løsningen er en såkaldt kammerlås, der sikrer, at våbenet ikke kan samles uden en kode. Så snart de nye låse er indkøbt og installeret, kan hjemmeværnsfolkene tage våbnene med hjem.

 

Hjemmeværnets chef, generalmajor Finn Winkler, glæder sig over udmeldingen, men påpeger, at der vil gå en rum tid, før låsene er på plads.

»Med disse tiltag vil vi øge sikkerheden markant, men det kommer til at tage noget tid, før løsningen er gennemført fuldt og helt. Vi skal ud og bruge et tocifret millionbeløb, og hele indkøbsprocessen vil tage tid,« siger Finn Winkler i en pressemeddelelse.

Hjemmeværnet fik hård kritik for sine sikkerhedsprocedurer omkring opbevaring af geværer i private hjem, da det kom frem, at Omar El-Husseins våben var stjålet ved et røveri hos en hjemmeværnsmand i et boligkompleks i Benløseparken i Ringsted to år tidligere.

Geværet blev opbevaret i et våbenskab i en kælder i den boligblok, hvor manden boede. Det viste sig, at der tidligere havde været indbrud i det samme skab, og en rapport slog fast, at andre hjemmeværnsmedlemmer ligeledes havde sløset med sikkerheden, når våbnene skulle gemmes derhjemme.

Alligevel oplevede flere af medlemmerne det som et stærkt signal om mistillid, da bundstukkerne blev inddraget, og derfor glæder Finn Winkler sig over atter at kunne tilbyde sine medlemmer »acceptable vilkår«.

»Nu har vi så en løsning, som kan gennemføres på en måde, så vi fortsat kan tilbyde vore frivillige medlemmer acceptable vilkår for uddannelser og træning, samtidig med at sikkerheden øges,« siger Finn Winkler.

Hjemmeværnets våben får kodelås, så de atter må opbevares ude i hjemmene.

Posted by Berlingske on 25. august 2015