Hjemmeværnschef kalder spareforslag »talentløst«

Hjemmeværnets kommitteret, Bjarne Laustsen, kalder et forslag om at nedlægge hans stilling for »talentløst«. Det er vigtigt at have en repræsentant, som kan agere bindeled til demokratiet, mener han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Musikorkestre skal lukkes, distrikter skal sammenlægges, og stillingen som kommitteret, altså Hjemmeværnets civile chef, skal nedlægges. Sådan lyder en række af de spareforslag, som konsulentfirmaet Deloitte kommer med i en ny rapport ifølge Berlingske.

Men forslagene er »lige til skraldespanden«, mener den kommitterede for Hjemmeværnet, folketingsmedlem for Socialdemokraterne Bjarne Laustsen (S).

»Det er et talentløst forslag at nedlægge stillingen som kommitteret, eftersom det står i forsvarsloven, at der skal være en kommitteret. Det giver ingen mening at komme med sådan et forslag med mindre, man foreslår at lave forsvarsloven om,« siger han.

Ifølge Deloitte vil det spare en halv million kroner om året at nedlægge stillingen. Men Bjarne Laustsen mener, at jobbet er alle pengene værd:

»Et demokrati koster jo nogle penge, og der er et stykke arbejde i det. I det øjeblik, man er medlem af Folketinget, så får man kun det halve, altså de her cirka 300.000 kroner om året,« siger Bjarne Laustsen, der får sin folketingsløn ved siden af det beløb.

Som kommitteret er han Hjemmeværnets civile chef og bindeled mellem det militære og det civile samfund.

»Det er vigtigt for en frivillig, folkelig organisation som Hjemmeværnet at have en repræsentant, der er med til at stå i spidsen sammen med en militærchef for netop at sørge for, at der er en forbindelse til demokratiet og til de folkevalgte,« siger han.

For at spare en femtedel af Hjemmeværnets udgifter foreslår Deloitte at lukke musik­orkestre og lægge distrikter sammen, men heller ikke de forslag har Bjarne Lausten mange rosende ord tilover for:

»Man skal huske på, at man kan jo dybest set spare det hele. Man kan jo lukke Hjemmeværnet, men så bliver det bare vanvittigt dyrt, for så skal de opgaver, som vi løser, løses af fuldtidsansatte. Derfor er det faktisk en meget billig ordning at have Hjemmeværnet,« siger han.

Fredag fremlægges Deloittes rapport for ordførerne for partierne bag forsvarsforliget.

Hjemmeværnet har et budget på cirka 500 millioner om året.