Hjemmeværnet sløser med farlige automatvåben

Hjemmeværnets frivillige har i flere sager sløset med at opbevare automatvåben sikkert for tyve.

De seneste tre år har der været ni indbrud, hvor automatvåben fra hjemmeværnsfolks private hjem er stjålet. I fire af tilfældene har der været sløset så meget med sikkerheden, at Hjemmeværnet selv i egne rapporter har konkluderet, at der var brud på de såkaldte »opbevaringsbestemmelser«. Det skriver BT.

Da Omar El-Hussein skød og dræbte to personer og sårede flere politibetjente i København tidligere i år, var hans våben et automatisk gevær af typen M95, der netop stammede fra et røveri hos en hjemmeværnsmand i et boligkompleks i Benløseparken i Ringsted to år tidligere. Her var våbenskabet placeret i kælderen under den boligblok, hvor han boede.

Ifølge Hjemmeværnets egen rapport var våbenskabet med M95 og magasin placeret i kælderen, selv om »der var fortilfælde, hvor kælderrum er brudt op i bebyggelsen«. Og det er langt fra det eneste eksempel på sløseri med sikkerheden.

I ét tilfælde i København fra november 2014 var den hjemmeværns-frivillige lige flyttet, hvorfor han ikke havde fået våbenskabet sat fast på væggen. Derfor kunne indbrudstyvene tage skabet med fra soveværelset efter at »at have rodet noget tøj igennem«, som det formuleres i rapporten.

I ét andet tilfælde fra maj 2012 lykkedes det gerningsmændene til et indbrud mod en hjemmeværnsmand på Fyn at finde nøglerne, hvorefter de var i stand til at låse våbenskabet op og stjæle et M95 plus tre tomme magasiner.

I maj 2013 indledte Hjemmeværnet på Fyn endda en partshøring om eksklusion af en frivillig på grund af brud på sikkerhedsreglerne, fordi en tyv havde stjålet et M95 automatvåben, mens han var bortrejst. Tyven fik let spil, fordi nøglerne til våbenskabet var efterladt i boligen, som heller ikke var ordentligt aflåst.

Efter at det kom frem, at det var et stjålent våben, der blev brugt af Omar El-Hussein under terrorangrebet, har Hjemmeværnet igangsat en undersøgelse. Og i mellemtiden har alle de frivillige afleveret bundstykkerne til deres våben, så de er ubrugelige, indtil der er truffet en afgørelse.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Willumsen (Ø), kalder sjuskeriet grotesk, og han mener, alle våbnene skal afleveres varigt tilbage.

»Vi mener, at det udgør en trussel imod danskerne, at der ligger så mange våben rundt omkring og flyder. Det er en trussel, vi ganske enkelt ikke kan leve med,« siger han til BT og tilføjer:

»Det er en helt grotesk situation. Danmark befinder sig ikke i en akut trussel om fremmed invasion. Til gengæld kan vi se, at de her våben fra private hjem fører til røverier og senest et terrorangreb, og det er en fare, vi ikke kan leve med. Derfor mener vi ikke, at Hjemmeværnet bør have våben i deres private hjem.«

Venstres medlem af Forsvarsudvalget, Jakob Engell-Schmidt (V), er overrasket.

»Jeg vil gerne understrege, at jeg synes, at et hjemmeværn uden våben er et impotent hjemmeværn. Men for folk, der får udleveret våben, følger der et stort ansvar. Og det kommer bag på mig at høre, hvordan der er blevet sjusket med sikkerheden i de private hjem. Får Hjemmeværnsfolkene igen udleveret bundstykkerne til deres våben, hvilket jeg forventer, så skal der naturligvis strammes op på sikkerheden,« siger han.

Selv i de tilfælde, hvor sikkerhedsforanstaltningerne har været overholdt, er det lykkedes tyvene at rende med automatriflerne. Af rapporterne fremgår det ikke klart, hvordan tyvene har båret sig ad, udover at de har tiltvunget sig adgang til huset ved at begå indbrud.

I juli 2013 sker det, fordi den hjemmeværns-frivillige er på Roskilde Festival, og indbruddet sker, mens forældrene passer huset. I et andet tilfælde fra september 2014 fremgår det, at tyvene har været i stand til at flå selve våbenskabet helt ud af væggen.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, så er spørgsmålet om våben til Hjemmeværnet et kompliceret regnestykke.

»Hvis man laver et regnestykke og spørger sig selv, om de her våben nogensinde har reddet nogen menneskeliv, så er svaret nok nej. I stedet er de blevet brugt til terrorangreb og til væbnede røverier, og så kan regnestykket hurtigt blive, at det de facto har været en dårlig forretning for den danske sikkerhed med våben hjemme hos de frivillige i Hjemmeværnet. Men hvis så der kommer en Breivik i morgen, som får skudt hovedet af, fordi der er en hjemmeværnsmand, der er hurtig på aftrækkeren, så ser regnestykket pludselig anderledes ud,« siger han.

BT har talt med den politisk udpegede kommitterede for Hjemmeværnet, socialdemokraten Bjarne Laustsen (S), for at høre, hvad han mener om de forsvundne våben. Han ønsker dog ikke at kommentere sagen yderligere.