Hjemmeværnet på vej til Afghanistan

Selv om forsvaret garanterer for deres uddannelse, frygter professionelle soldater for sikkerheden, hvis de frivillige skal bevogte danske lejre i Afghanistan.

Den første samlede enhed fra Hjemmeværnet er måske på vej til Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: hjv.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ni års forsøg på at få forsvaret til at gøre mere brug af Hjemmeværnet til international tjeneste er den første samlede enhed fra Hjemmeværnet måske på vej til Afghanistan.

Det drejer sig i første omgang formentlig om en deling med omkring 30 hjemmeværnsfolk, som skal bevogte en af de danske lejre i Helmandprovinsen i Afghanistan. De nærmere opgaver er netop nu til forhandling mellem Hærens Operative Kommando og Hjemmeværnskommandoen.

Indtil nu har hæren kun ønsket at udsende enkeltpersoner fra Hjemmeværnet, som er udsendt i kraft af deres faglige baggrund som eksempelvis håndværker eller mekaniker. Enkelte frivillige fra Hjemmeværnets bedst uddannede enhed, Særligt Støtte og Recognosceringskompagni har efter et kursus hos Jægerkorpset gjort tjeneste i Irak som personbeskyttere.

I 2007 blev i alt 58 mand fra Hjemmeværnet udsendt på den måde. Men med udsendelse af en samlet enhed, der skal gøre tjeneste som infanterisoldater med bevogtningsopgaver træder samarbejdet mellem de frivillige i Hjemmeværnet og de professionelle soldater i hæren ind i en helt ny dimension.

Ikke dårligere soldater
Efter alt at dømme vil bevogtningsdelingen skulle søges blandt Hjemmeværnets mest aktive enheder, der indgår i Hjemmeværnets 3.000 mand store Indsats Styrke, HIS.

Ifølge chefen for Hjemmeværnskommandoen, generalmajor Jan Norgaard, skal beslutningen om at udsende en samlet enhed fra Hjemmeværnet træffes inden for et par måneder, hvis der skal være tid til at finde frivillige, som siden skal efteruddannes og gennemgå den nødvendige missionsorienterede uddannelse inden afrejsen, forventelig i sidste halvdel af 2009.

Jan Norgaard understreger, at der ikke bliver tale om dårligere uddannede soldater, selv om de kommer fra Hjemmeværnet.

»Det er chefen for Hærens Operative Kommando, Poul Kiærskou og jeg helt enige om, at vi sænker ikke niveauet«, siger han. De pågældende hjemmeværnsfolk vil skulle godkendes og udsendes af Hærens Operative Kommando, og det er altså hæren selv der afgør, om de er gode nok, påpeger Jan Norgaard.

Heftig debat
Udsigten til at skulle beskyttes af hjemmeværnssoldater har alligevel udløst en heftig debat på chatforummet »Tactical Forum«, hvor mange soldater udveksler synspunkter. En række af soldaterne mener ikke, at de vil kunne sove trygt i de danske fremskudte baser i Helmand flodens grønne zone, hvis det er hjemmeværnsfolk, der skal stå for bevogtningen.

Selv om beslutningen om at udsende hjemmeværnsfolk i samlede enheder endnu ikke er truffet officielt, er Hjemmeværnet alligevel i gang med at informere de frivillige om muligheden. Hjemmeværnet i Sydvestjylland skrev allerede 14. marts til medlemmerne, at der formentlig bliver tale om en bevogtningsdeling, og enkelte medlemmer har allerede markeret deres interesse, oplyser distriktschef, major Jette Albinus.

Den radikale forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen, tager positivt mod nyheden om Hjemmeværnets kurs mod Afghanistan. Han har ellers været en af de ivrigste fortalere for at nedlægge Hjemmeværnet, men opfatter det som meget positivt, at Hjemmeværnet forsøger at opstille militære kapaciteter, som der er efterspørgsel på, forudsat at de frivillige er tilstrækkeligt uddannede. Han opfordrer Hjemmeværnet til at fokusere endnu mere på at opstille relevante enheder i fremtiden.

Hjemmeværnets stabschef, oberst Finn Winkler, der fører forhandlingerne med Hærens Operative Kommando, mener, at de professionelle soldater har fået stigende tillid til de frivillige hjemmeværnsfolk i takt med, at de er blevet udsendt som enkeltpersoner og i takt med Hjemmeværnets stigende deltagelse i øvelser med det øvrige forsvar.