Hjemmetest har fået grønt lys, men bliver ikke en del af coronapasset: »Så kan man jo ikke bruge den til noget«

En nyligt godkendt hjemmetest kan ikke afhjælpe testcentrenes lange køer, idet den ikke bliver en del af det danske coronapas. Derfor kan testen ifølge forsker være »lige meget«.

Siemens Healthineers hjemmetest vil blive solgt i pakker med 20 styk, senere også i pakninger med fem test eller blot en enkelt test. Prisen vil ligge mellem 50 og 100 kroner per test. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ina Fassbender/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den tyske virksomhed Siemens Healthineers meddelte onsdag, at selskabets nyudviklede hjemmetest er blevet CE-mærket og dermed godkendt til brug i Danmark og de øvrige EU-lande.

Siemens Healthineers oplyser dog til Berlingske, at den nye hjemmetest ikke bliver en del af det danske coronapas, og derfor vil et negativt resultat fra hjemmetesten heller ikke give adgang til restauranter, cafeer, barer, biografer, teater og lignende.

På den baggrund er testen ifølge forsker ved Roskilde Universitet Peter Kamp Busk »lige meget«.

»Det kan være lige meget, hvis testen ikke bliver en del af coronapasset. Så kan den jo ikke bruges til noget. Man skal jo ikke længere bruge test til at sikre sårbare familiemedlemmer, for der er jo ikke nogle sårbare at beskytte – de er blevet vaccineret,« fortæller Peter Kamp Busk, som beskæftiger sig med molekylærbiologiske test og de nu velkendte pcr-test.

Den nyudviklede antigentest, som giver svar indenfor 15 minutter, kan tages i hjemmet og er godkendt til personer over 12 år.

Nye test i supermarkeder

Siemens Healthineers har oplyst til Berlingske, at der endnu ikke er indgået aftaler med danske distributører, men at der er mulighed for, at testene vil blive solgt i eksempelvis supermarkeder, på apoteker og til virksomheder.

Sundhedsfaglig direktør i apotekerforeningen Birthe Søndergaard holder endnu muligheden for at sælge de nye test åben, selvom testene ikke bliver en del af det danske coronapas.

»Det er op til apotekerne selv, om de vil forhandle disse hjemmetest. Når man køber en test, er det vigtigt, at man får rådgivning om, hvordan hjemmetesten skal bruges, sikkerheden og ikke mindst, hvad man kan bruge dem til. De giver jo ikke adgang til restauranter og andre steder, hvor man skal vise coronapas. Men de vil kunne bruges i arbejdsmæssige og private sammenhænge,« siger Birthe Søndergaard.

Den nye test vil i første omgang blive solgt i pakker med 20 test, senere i pakninger med fem og en enkelt test. Prisen vil ligge mellem 50 og 100 kroner per test.