Hjemmerøverier er stadig sjældne

Selv om danskerne er blevet skræmt af sidste uges grove røverier i private hjem, tyder intet på, at den form for kriminalitet er på vej til at blive hverdagskost i Danmark. Det siger Ove Bundgaard Larsen fra Rigspolitiets NEC-afdeling, der nu vil give området særlig opmærksomhed.

Der har været flere sager om grove røverier i provate hjem på det seneste. Men politiet maner til sindsro, da det generelt drejer sig om få sager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gør indtryk på os, at to familier i løbet af den seneste uge er blevet overfaldet hjemme hos dem selv – så voldsomt, at en 65-årig mand fra Smørum døde af det, mens en 35-årig mand fra København blev gennembanket for øjnene af sine gæster.
Og hvis vi også husker den mand, der for nylig blev vækket af maskerede røvere og frarøvet 100.000 kroner og alle sine DVD-film, og det ældre ægtepar, der blev slået og sparket af fem hætteklædte mænd, der forsvandt med parrets penge og to biler, kan vi let få den tanke, at der bliver mange flere af den type røvere, og at vi er i farezonen derhjemme som aldrig før.
Den tanke deler vicekriminalinspektør Ove Bundgaard Larsen fra Rigspolitiets Nationale Efterforsknings Center, NEC, imidlertid ikke.
Efter at have gransket politiets statistikker nøje fastslår han, at der i år har været mellem 20 og 22 af den type røverier i private hjem.
Høj opklaringsprocent
»Antallet er ikke foruroligende, men vi har haft nogle røverier af en alvorlig karakter i sidste uge og endda et dødsfald, og derfor vil vi nu følge udviklingen ganske nøje i år og næste år. Umiddelbart ser der ud til at være en lille stigning, men jeg tror nu ikke, det er en udvikling, vi skal frygte,« siger Ove Bundgaard Larsen.
Han tilføjer, at opklaringsprocenten i de omtalte sager tilmed er forholdsvis høj.
»Den er i hvert fald over 50 procent. Hos Københavns Vestegns Politi har de opklaret samtlige de fem-seks-sager, de har haft.«
Tallene for hjemmerøverier må i øvrigt pilles ud med »håndkraft«, fordi de ikke optræder særskilt i statistikkerne. De falder ind under kategorien »Anmeldelser om røveri mod andre, jf. straffelovens § 288«, hvor de kun udgør omkring en procent af denne kategori.
For NEC bliver disse hjemmerøverier et såkaldt fokusområde, hvilket betyder, at man mindst en gang om ugen vil indsamle statistik på røverisagerne på landsplan.
Dermed får området ikke samme prioritering som eksempelvis bandekriminalitet, rockerkriminalitet og narko-kriminalitet, der har status af moniteringsområder, men NEC-enheden vil dog stå klar med mandskab til at bistå landets politikredse i opklaringen, hvis de skulle komme ud for den type af røverier. Hvis – for de ser nemlig ikke ud til at være ligeligt fordelt i landet, men har hidtil især koncentreret sig omkring København og Nordsjælland.
Fra banker til private
Østjylland og dermed Århus er eksempelvis gået fri indtil nu, siger chefpolitiinspektør John Jakobsen fra Østjyllands Politi.
»Vi kender tilfælde, hvor røvere trænger ind i private hjem, men det er ofte i de kriminelle miljøer. De andre, hvor gerningsmændene og ofrene ikke kender hinanden, er ukendte for os. Vi er dog ved at undersøge, om vi skulle have haft et enkelt tilfælde sidste år,« siger John Jakobsen.
Hos Midt- og Vestsjællands politi har man netop gennemgået dette års røverier og fundet syv tilfælde med røverier i private hjem, oplyser Mogens Andresen, chef for kredsens efterforskningsenhed.
»Kun to af dem lignede tilfældene fra Nordsjælland, men de havde slet ikke den karakter eller størrelsesorden som dem. De andre tilfælde var meget forskellige – et eksempel var røveri af nogle dyr. Vores fornemmelse er, at vi slet ikke har samme problem som København og Nordsjælland, men vi holder selvfølgelig øje med, om de røverier, der tidligere foregik mod banker og posthuse skulle begynde at flytte sig over flokrøverier og gaderøverier til røverier i private boliger,« siger Mogens Andresen.