Hjemmelavede karbonader skal øge ældres livskvalitet

Finanslovsaftalen afsætter to mia. kr. til at løfte indsatsen for de ældre på landets plejehjem. Der skal være flere aktiviteter og etableres nye køkkener, så maden kan tilberedes på stedet.

Der har været hård kritik af maden på plejehjemmene. Nu afsættes der to mia. kr. til bl.a. at etablere køkkener på flere plejehjem, så duften af frisklavet mad kan være med til at skærpe appetitten hos de mange undervægtige beboere Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Duften af hjemmelavede karbonader og stegt flæsk med persillesovs, som tilberedes i et køkken på stedet, skal tilbage på landets plejehjem og være med til at sørge for, at de ældre både får en hyggeligere hverdag og flere kilo på sidebenene.

Samtidig skal der være flere aktiviteter på plejehjemmene, som kan være med til at holde de ældre i gang og løfte livskvaliteten.

Dét er to af de centrale initiativer i den netop indgåede finanslovsaftalale, som lægger op til markante forbedringer for de ca. 40.000 beboere på plejehjemmene.

Over de kommende fire år tilføres ældreområdet ekstra to mia. kr., som primært skal gå til et løft på plejehjemmene. Pengene kommer, efter at der længe har været fokus på forholdene for de svageste ældre, bl.a. i en serie i Berlingske i sommer, hvor der var hård kritik af manglen på aktiviteter og dårlig mad-kvalitet.

I aftalen afsættes der halvanden milliard kroner – 380 mio. kr. om året - til en ny klippekortsordning, så beboerne hver uge kan få ca. en halv times ekstra hjælp og støtte, som de selv kan være med til at bestemme, hvad skal gå til.

Den ekstra hjælp skal ligge ud over den hjælp og pleje, de får i forvejen, og det overordende formål er at give plejehjemsbeboere »større livskvalitet og selvbestemmelse«.

»Vi ønsker alle at bestemme over vores eget liv og gøre de ting, vi holder af, og det ændrer sig jo ikke, bare fordi man bliver ældre. Beboere på plejehjem skal derfor også have større mulighed for at selv at bestemme, hvad de vil bruge deres tid på. Og med klippekortet kan de f.eks. selv vælge, om de vil en tur forbi det område, hvor de voksede op, eller have hjælp til at få styr på deres gamle fotoalbum,«, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Der er også lagt op til at bruge et beløb på 450 mio. kr. i perioden på at give de ældre på plejehjemmene bedre mad og madoplevelser. Pengene skal bl.a. gå til, at der kan etableres eller genetableres køkkener på plejehjemmene.

Tendensen over en årrække har været, at kommunerne har haft samlet madproduktionen på store fælleskøkkener, som leverer til en række plejehjem. En undersøgelse har vist, at halvdelen af landets kommuner stort set aldrig tilbereder maden lokalt på plejehjemmene.

Det har dog vist sig at være et problem i forhold til de forholdsvis mange småtspisende beboere på plejehjemmene, hvor hver femte vurderes at være undervægtig.

Hidtil har der således været meget fokus på selve maden – antallet af daglige måltider, vitaminindholdet, sammensætningen af proteiner, kulhydrater osv. Det er først i de senere år, at man nogen steder har fået øjnene op for, at rammerne omkring maden og måltiden også har stor betydning for de ældres lyst til at spise.

Ældre Sagen og Ældrekommissionen har derfor i flere år presset på for, at man på plejehjemmene i højere grad skal inddrage beboerne i madlavningen, og at maden skal tilberedes tættere på de ældre, så der dufter af mad.

Det er den kritik, der nu reageres på med pengene til at få etableret køkkener ude på plejehjemmene.

»Et godt måltid mad er ikke bare et spørgsmål om gode råvarer og smagsindtryk. Rammerne og oplevelsen omkring madlavningen og måltidet er også utrolige vigtige. Der skal dufte af mad, og de ældre må gerne involveres mere i madlavningen, og det får de bedre mulighed for, hvis der er køkkener på plejehjemmene,« siger Sophie Løhde.

I Ældre Sagen er der stor tilfredshed med de nye initiativer, som ifølge konsulent Anna Wilroth repræsenterer et virkeligt stort og målrettet løft i forhold til at forbedre indsatsen for de ældre på plejehjemmene.

»Det er nogle af samfundets mest svækkede borgere, der kommer på plejehjem i dag, og de forbedringer, der nu lægges op til, er hårdt tiltrængte. Derfor er vi glade for, at der nu kommer øget fokus på f.eks. maden og ernæringen på plejehjemmene. Køkkenet er et sted, vi samles, og frisklavet mad er med til at skabe god trivsel og livskvalitet,« siger Anna Wuilroth.