Hjemmehjælpere i København snyder de ældre

I stedet for at passe de ældre kører hjemmehjælpere i København på indkøbsture eller på restaurant. Ledere er rystede. Ni er sendt hjem, oplyser borgmester.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere hjemmehjælpere i Københavns Kommune bruger arbejdstiden på private indkøb, restaurantbesøg og timelange pauser, afslører skjulte optagelser fra TV2 Nyhederne.

Søndag aften kunne stationen vise, at ældre bliver snydt for op mod halvdelen af den hjemmepleje, de har fået tildelt. Hjemmehjælperne skulle bruge tiden på at servere mad, uddele medicin eller hjælpe ældre og svage med praktiske opgaver, men overlades i en stor del af den tildelte tid til sig selv.

TV2 Nyhederne har igennem to uger fulgt en række hjemmehjælpere fra plejecenter Håndværkerhaven i Københavns Nordvestkvarter og kortlagt, hvordan de ældre konsekvent får mindre hjemmehjælp, end de er tildelt.

For eksempel brugte en af hjemmehjælperne i løbet af en arbejdsdag på otte timer mindst fire timer og 38 minutter på private gøremål. Den gennemsnitlige besøgstid hos de ældre på hans rute blev målt til fem et halvt minut. Samme mønster gjorde sig gældende for flere andre.

- Det er intet af det her, der på nogen måde kan accepteres. Det er et groft

tillidsbrud, siger Vivian Buse, der er lokalområdechef for hjemmeplejen på

Bispebjerg og Nørrebro, efter at være blevet præsenteret for oplysninger.

Også sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) er rystet over de skjulte optagelser. Hun har kendt dem siden fredag og oplyser, at ni hjemmehjælpere er sendt hjem, og to lokale ledere har fået en fyreseddel.

/ritzau/