Hjemløse vil se konkret handling bag politikernes ord

Så længe der ikke bliver taget ordentlig hånd om problemerne, giver de hjemløses landsorganisation ikke meget for politikernes gode intentioner. Der skal en helhedsorienteret indsats til, siger landsformand.

»Vi kan ikke bruge politikernes medfølelse til noget som helst. Intet.«

Så kontant lyder meldingen fra de hjemløses landsorganisation, SAND, efter politikerne på Christiansborg tirsdag har tilkendegivet, at der skal sættes ekstra fokus på hjemløseproblematikken.

En ny opgørelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, viser, at der på landsplan er sket en stigning af hjemløse på 23 procent henover de seneste fem år, så der nu er 6.138 mennesker i Danmark uden tag over hovedet. Det er især blandt unge, at man ser en eksplosiv vækst.

Det bekymrer både socialminister Karen Ellemann (V) og socialordførerne fra Danmarks største partier, som vil sætte yderligere ind på området. Men det giver formand i SAND Steen Rosenquist altså ikke meget for.

»Det er da godt nok at lave en hjemløsestrategi fyldt med gode mål og gode intentioner, men når det så kommer til at indfri de mål, og de hjemløse skal sættes ud i en bolig, og det viser sig, at tilbuddene ikke er der, så nytter det ikke noget,« siger landsformanden.

Hjemløsestrategien er et politisk initiativ fra 2009, som havde til formål at kortlægge en række metoder og værktøjer, der kan hjælpe kommunerne med at håndtere de hjemløse. Det foregik henover en treårig periode gennem en forsøgsordning i en række danske kommuner.

Ifølge Karen Ellemann har hjemløsestrategien virket. Men det er ikke nok, mener Steen Rosenquist.

»Der skal en helhedsorienteret indsats til,« siger han og uddyber:

»Man er ikke opmærksom på at få bygget de billige boliger, der skal være. Samtidig har man travlt med at skrue ned for især kontanthjælpsydelsen, og når man strammer op på den måde, er det klart, at der ikke er råd til en husleje.«