Hjemløse i Odense bliver afpresset: Sælg hash eller få frataget din kontanthjælp

Ifølge Fyens Politi og Kirkens Korshær bliver hjemløse i Odense afpresset af bandemedlemmer, der vil tage deres kontanthjælp fra dem, eller tvinge dem til at sælge hash.

Hjemløse bliver overfaldet og truet i starten af måneden, når de netop har modtaget deres kontanthjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP

Der er ikke noget Robin Hood over bandemiljøet i Odense. De tager fra de fattige og giver til sig selv. Kirkens Korshær i Odense siger til TV2, at de kender til mellem 30 og 40 tilfælde, hvor socialt udsatte er blevet afpresset af bandemedlemmer.

Ofte foregår overfaldene i starten af måneden, når den hjemløse har hævet sin kontanthjælp. Enten skal den hjemløse give pengene til banden, begynde at sælge hash for dem, eller betale for at opholde sig i særlige områder af Odense by, skriver TV2.

Historien er ikke ny for Fyns Politi, der indtil videre har modtaget 3-4 anmeldelser om lignende sager.

»Det er ikke noget nyt fænomen. Vi ved godt, at der løbende har foregået afpresning i et eller andet omfang.  Det har i højere grad været mod forretningsdrivende, mens vi kun har kendt til enkelte episoder med socialt udsatte. Nu har vi fået hul igennem, så der er flere, som kommer på banen. Vi kan konstatere, at problemet enten er ekspanderende, eller også har det haft et større omfang, end vi tidligere har vidst,« siger chefpolitiinspektør ved Fyns Politi, Lars Bræmhøj.

Kirkens Korshær peger på banden Black Army som bagmændene. Ifølge Fyns Politi, kan det ikke siges med sikkerhed.

»Ud fra de erfaringer, som vi har gjort os indtil videre, har vi en mistanke om, at det blandt andet kan være personer med tilknytning til Black Army, men det kan vi ikke konstatere med sikkerhed. Indtil videre kan vi kun sige, at det er bandemiljøet generelt i Odense, der står bag,« siger Lars Bræmhøj.

Bander truer med tæsk

En anonym kilde med tilnavnet »Ole« fortæller TV2, at han blev overfaldet i december sidste år, lige efter at han havde hentet sin kontanthjælp.

»De ville have mig til at sælge hash. Jeg er selv hashmisbruger og har et godt netværk, så de mente, at jeg ville være den perfekte pusher for dem. Men det ville jeg ikke. Så truede de mig med tæsk og med en kniv og sagde, at jeg skulle give dem mine penge. Jeg blev så bange, at jeg gav dem mine 1900 kroner, som jeg lige havde fået i kontanthjælp,« fortæller han.

Det er vigtigt, at flere, ligesom Ole, står frem med deres historie, lyder det fra både politi og Kirkens Korshær.

Borgmester i Odense, Peter Rahbek Juel (S), har tidligere i dag udtalt til TV2, at der bør være et beskyttelsesprogram i den kommende bandepakke fra Christiansborg, som skal fokusere på hjemløse.

»Det skal være sådan, at man - hvis man er udsat - trygt og roligt kan fortælle politiet, hvad man har oplevet, uden at blive anholdt for andre, mindre forsigelser. Det skal også være muligt, at man ret hurtigt kan blive genhuset i en anden kommune, så man kan komme ud af det rocker- og bandemiljø, som desværre styrer narkomarkedet med hård og brutal hånd her i Odense,« siger han.

Berlingske har tidligere beskrevet et lignende problem i København.