Hjemløse har ubetalte togbøder for mere end 100.000 kroner

I vinterhalvåret varmer hjemløse sig i de københavnske S-toge. Men det resulterer i masser af ubetalte togbøder.

Læs mere
Fold sammen

For at holde varmen i vintermånederne bruger hjemløse S-togene i København som varmestue. Men de har ikke penge til at betale for turen, og det ender derfor ofte med ubetalte togbøder. For nogle hjemløse drejer det sig på beløb op til 100.000 kroner og ofte mere. Det skriver Kristeligt Dagblad.

June Eliassen, som er rådgiver hos se hjemløses landsorganisation, Sand, fortæller til avisen, at der i dag er flere hjemløse i S-togene end tidligere. Det skyldes ifølge hende, at flere lokale kontorer i forstadsområderne lukker og i stedet placeres centralt, så det bliver nødvendigt med offentlig transport for at komme dertil. Men der er også mange hjemløse, som tager med toget udelukkende for at få varmen, siger hun.

»Tit handler det lige så meget om at få fred fra det kaos, der nogle gange er rundt omkring på gaderne og på herbergerne. Jeg har oplevet hjemløse, der spiste på toiletterne på Hovedbanegården, fordi der var stille og roligt. Nu koster det penge, og i dag er der derfor en del, der vælger at tage ud i S-togene i stedet for,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

I 2011 lavede man en forsøgsordning, hvor man i tre måneder gav hjemløse muligheden for at køre på korte S-togstrækninger for 50 kroner i alt. Ordningen blev dog ikke indført fast, da nogle hjemløse rejste uden for de zoner, kortet gav adgang til.

DSB afviser overfor Kristeligt Dagblad at genindføre ordningen eller ændre på de gældende regler.