Hjemløse bruger københavnske sandkasser som toiletter

Beboere på Nørrebro føler sig generet af hjemløse, der slår sig ned i baggårdene og bruger grønne arealer og sandkasser som toiletter. Kommunen melder pas og politiet har svært ved at gribe ind.

ARKIVFOTO af sandkasse. Udenlandske hjemløse i København har indtaget baggårdene på Nørrebro, hvor de i stigende grad bruger grønne arealer og sandkasser som offentlige toiletter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenlandske hjemløse i København har indtaget baggårdene på Nørrebro, hvor de i stigende grad bruger grønne arealer og sandkasser som offentlige toiletter. Det skriver Jyllands-Posten.

»Nu kan vi næsten ikke bære mere,« siger Lisbeth Bryhl fra Borgernetværket, et samarbejde mellem lokalpoliti og beboere i området omkring Blågårds Plads.

»Mængden af hjemløse er meget voldsom i år. Det er en stor udfordring. Vi har to hjemløsetilbud i området. Det ene har 35 sovepladser. Det andet har ikke nogen. Når man bespiser de her mennesker, så vil de selvfølgelig blive i området og finde overnatningspladser. Det er en udfordring for naboerne, fordi de hjemløse bor og besørger inde i deres gårde. Naboerne er rigtig trætte af det,« siger hun til Jyllands-Posten.

Københavns Kommune har dog ikke tænkt sig at opsætte flere toiletter, hverken i parkerne eller ved de gårdmiljøer, hvor de hjemløse holder til.

»I forhold til menneskelig afføring har forvaltningen set på, om natåbning af eksisterende toiletter kunne være en mulighed. Men det er ikke en anbefalelsesværdig løsning, da erfaringen har vist, at de er voldsomt udsat for hærværk, bliver brugt til prostitution, af stofmisbrugere samt som overnatningssteder. Dette vurderer forvaltningen også vil gælde opstilling af ekstra toiletter,« står der ifølge Jyllands-Posten i et notat fra kommunens teknik- og miljøforvaltning.

Heller ikke fra politiet er der megen hjælp at hente.

»For at vi kan rykke ud med lovgivningen i hånden, skal der være et vist gerningsindhold til stede. Det gælder især, når vi snakker ulovligt ophold og ulovlig indtrængen. Vi skal kunne bevise, at der foreligger en overtrædelse af lovgivningen. Hvis du for eksempel går ind på et område, skal du kunne forstå, at der ikke er offentlig adgang,« siger Benny Øchkenholt, vicepolitiinspektør ved Station Bellahøj, til avisen.