Hjalp de Omar El-Hussein? I dag falder dommen i terrorsag

Da Omar El-Hussein tog en taxa hjem til Mjølnerparken 14. februar sidste år, havde han en sort affaldssæk med en 95 militærriffel med sig. Våbnet havde været i brug mindre end en time tidligere, da han skød og dræbte filminstruktør Finn Nørgaard uden for Krudttønden.

Retssag om medvirken til terrordrab ved synagoge i København Københavns Byret behandler i dag nævningesag mod fire mænd, som er tiltalt for medvirken til terrorisme. Mændene har ifølge anklagemyndigheden bistået Omar el-Hussein i forbindelse med hans drab på Dan Uzan ved synagogen i Krystalgade i København samt el-Husseins skud mod to politifolk ved synagogen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han ringede på dørtelefonen hos vennen IA og forsvandt ind ad døren. Kort efter ankom LE og gjorde det samme.

Det og meget andet fra sagen mod Omar El-Husseins fire venner fra Mjølnerparken, der er tiltalt for medvirken til terror, ved retten med sikkerhed. Det kan ses på de mange timers videoovervågning fra Mjølnerparken, Nørrebrogade og netcaféen Power Play, der siden sagens begyndelse i marts er rullet over skærmene i Københavns Byret.

Alle fire tiltalte tilbragte dele af det skæbnesvangre halve døgn i selskab med Omar El-Hussein, selv om han havde fortalt dem, hvad han havde gjort ved Krudttønden.

BH hjalp ham med at bortskaffe militærriflen, MR købte en taske, som anklagemyndigheden mener, Omar El-Hussein brugte til at opbevare de pistoler, han siden skød og dræbte den frivillige vagt Dan Uzan med ved synagogen i Krystalgade. LE lånte ham sin computer på netcaféen, og IA kiggede med over skulderen, da Omar El-Hussein søgte efter sit næste mål.

Men selv om de unge mænds færden er veldokumenteret, kan videobillederne aldrig fortælle hele sandheden om, hvad der skete. Hvad talte de unge mænd om, og hvilke tanker løb igennem deres hoveder?

Det er op til retten at vurdere, og dét kommer til at afgøre, om de tiltalte tirsdag skal kendes skyldige eller ej. Med anklager Bo Bjerregårds ord skal retten kravle ind i de tiltaltes hoveder og bedømme, hvorvidt de indså muligheden for, at Omar El-Hussein ville forsøge at dræbe igen og accepterede den mulighed.

»Hvilke overvejelser havde I gjort jer om Omar, hvis I var i tiltaltes sko? Havde I overvejet, om han ville udføre et tilsvarende angreb?« spurgte Bo Bjerregård dommere og nævninge under sin procedure.

Hvis svaret er ja, er der tale om forsæt, og de tiltalte kan dømmes for medvirken til terror. Men hvordan vurderer man, hvad en person tænkte for mere end halvandet år siden? En umulig opgave og en alt for tynd kop te at blive terrordømt på baggrund af, mener forsvarerne.

Og som LEs forsvarer, Mette Grith Stage, sagde i sin procedure:

»Én ting er at vurdere, om en person har købt en taske, en anden ting er, når nævninge og dommere skal sætte sig ind i, hvad der foregår inde i en persons hoved. Det er svært.«