Hjælpen til fødende i Danmark er verdens bedste

En praksis med igangsættelse af fødslen har medvirket til at give Danmark verdens laveste dødelighed blandt nyfødte og spædbarns-sygelighed, fremhæver analyse af det ellers udskældte fødeområde.

En praksis med igangsættelse af fødslen har medvirket til at give Danmark verdens laveste spædbarns-dødelighed og spædbarns-sygelighed, fremhæver analyse af det ellers udskældte og hårdt pressede fødeområde. Fold sammen
Læs mere
Foto: KASPAR WENSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske spædbørn og deres mødre strutter af sundhed, og risikoen for, at noget går galt under fødslen er reduceret så markant, at kvaliteten af hjælpen til gravide og fødende i Danmark i dag faktisk er den bedste i verden.

Det er budskabet fra embedsmænd og fødselslæger i en ny rapport, der kommer på et tidspunkt, hvor der ellers rettes en hård kritik mod forholdene på landets fødeafdelinger, som beskyldes for at være fortravlede og underbemandede og levere en discount-hjælp til de fødende.

I en ny analyse af fødeområdet fra Region Hovedstaden fremhæves det imidlertid, at kvaliteten af fødselshjælpen såvel i regionen som i landet som helhed ligger i »den absolutte top« på de parametre, man internationalt måler hjælpen på.

Det konstateres således, at Danmark i dag ganske enkelt har verdens laveste mødre-dødelighed og gennem de seneste fem år også har opnået verdens laveste spædbarns-sygelighed og dødelighed blandt nyfødte.

»Det er faktisk en rigtig god historie. For nok er fødeområdet hårdt presset med for få hænder til at tage sig af et stigende antal fødsler, men i modsætning til hvad mange tror, har vi en obstetrisk kvalitet i verdensklasse. For fortsat at have det, er det derfor også vigtigt at sikre, at der er en robust og ordentlig normering på fødeafdelingerne,« siger professor på gynækologisk klink på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard.

Han har været med til at indsamle og publicere data - samt sammenligne dem med resultater i internationale opgørelser - der ligger til grund for konklusionerne i analysen, som skal bruges som beslutningsgrundlag for at udvide kapaciteten på fødeområdet i Region Hovedstaden.

Ifølge Øjvind Lidegaard er hovedforklaringen på den seneste positive udvikling en mere offensiv praksis med at sætte fødslen i gang hos kvinder, som går over terminen, for at sikre, at fødslen finder sted, inden den gravide når 42 uger.

»Det er nemlig hundefarligt for børnene at ligge i maven efter terminen,« siger han. En undersøgelse fra Rigshospitalet har påvist, at antallet af dødfødte børn er halveret – fra ca. 120 om året til 60 – siden den mere aktive praksis med igangsættelse er indført.

Tilsvarende har det medført, at færre børn fødes med komplikationer. Andelen af børn født med iltmangel er faldet med 23 pct. og børn med cerebral parese faldt 26 pct., ligesom andelen af børn med en fødselsvægt på over 4500 gram er reduceret med en tredjedel.

I analysen kædes udviklingen også sammen med, at der er sket en centralisering med færre, større fødeafdelinger med tilknyttede neonatal-afdelinger.

Ligeledes er Danmark i dag førende med prænatal screening, bl.a. nakkefolds- og misdannelsesskanninger, som har medført en rekordhøj »detektionsrate af kromomsomal sygdom hos fostre«.

 

Rettelse: I en tidligere version har vi skrevet, at Danmark har verdens laveste spædbørns-dødelighed, som er dødeligheden inden for det første år. Det er forkert. Det korrekte udtryk i denne sammenhæng er, at Danmark har verdens laveste dødelighed blandt nyfødte.