Hjælp til kolikbørn

Timerne med utrøstelig spædbarnsgråd kan blive færre, hvis forældre til såkaldte kolikbørn lader deres børn få kiropraktisk behandling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny undersøgelse viser, at kiropraktik kan nedsætte kolikbørns gråd med i gennemsnit 2,7 timer i døgnet. Undersøgelsen er foretaget i et samarbejde mellem Syddansk Universitet i Odense og to privatpraktiserende kiropraktorer, Jesper Wiberg og Jan Nordsteen i Ballerup, og har fået økonomisk støtte fra Sygekassernes Helsefond. Undersøgelsens resultat er netop blevet offentliggjort i det amerikanske tidskrift "Journal af Manipulative and Physiological Therapeutics".

50 børn i alderen 2 til 10 uger har medvirket i undersøgelsen, der strakte sig fra begyndelsen af 1995 til midten af 1997. Børnene blev ved lodtrækning inddelt i to grupper. Den ene gruppe fik kiropraktisk behandling med lette tryk på rygsøjlens led, mens den anden halvdel af børnene fik lægemidlet mylicon. Mylicon blev valgt, fordi medicinens effekt er velkendt fra kliniske undersøgelser.

Forældrene i begge grupper fik til opgave at føre dagbog over antallet af timer med gråd, afføring, sove- og spisetider samt barnets vågne timer. Allerede efter fire-fem dages behandling var der væsentlig forskel på de to grupper. Hvor børnene i kiropraktisk behandling tidligere græd fire timer i døgnet, græd de nu kun cirka én, mens den anden gruppe i gennemsnit græd tre ud af døgnets 24 timer. Raske spædbørn græder i gennemsnit mellem en halv og en hel time på et døgn.

Jesper Wiberg og Jan Nordsteen samt lektor Niels Grunnet-Nilsson, der har stået for undersøgelsen, håber, at de nye resultater får en bedre modtagelse end en tidligere undersøgelse fra 1989, der med deres ord blev "sablet ned" af lægeverdenen.

Omkring 20 procent af alle danske spædbørn får hvert år den såkaldte tre måneders kolik, som der hidtil ikke er fundet nogen entydig årsag til.

Ritzau