Hjælp – jeg er blank!

Har du ikke den fjerneste idé om, hvad du skal uddanne dig til? Ingen anelse overhovedet? Bare rolig: Det passer ikke.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden er nær. Din ungdomsuddannelse er ved at være slut, diameteren af dit hoved er blevet målt til huen, og du bliver snart af­krævet et svar på, hvad du skal resten af livet. Problemet er bare, at du ikke ved det. Eller er bange for at vælge forkert. Så hvad gør du?

Berlingske har sat sig i den fortvivlede studerendes sted og er taget til studievejledning. En tidlig morgen i statens gemakker tager vi en snak med Torben Theilgaard, som har viet sit liv til at få dig ind på den rigtige hylde.

Torben er en rar og rolig mand, og han møder dig med et beroligende budskab: Du ved langt mere om, hvad du vil, end du går og tror. Hvis du kommer ind og postulerer, at du er helt og aldeles blank, når det kommer til at vælge uddannelse, er det med andre ord løgn.

Så langt så godt. Men hvad så herfra? Jo, Torbens erfaring er, at når I har snakket sammen i to minutter, ved du i hvert fald godt, hvilke uddannelser du ikke gider. Og hvorfor du ikke gider dem. Og det siger i virkelig­heden også noget om, hvad du så gerne vil.

Sortér fra

Det kan næsten koges ned til en ude­lukkelses­metode. Og det første spørgsmål er, om du vil have noget med mennesker at gøre. Hvis det er et ja, vil du så røre ved de mennesker? Eller vil du holde møde med dem? Sælge noget til dem, transportere dem? Hvis det er et nej, hvor alvorligt mener du det så? Er det bare fordi, du vil fordybe dig fagligt, eller vil du vitterligt fremadrettet forholde dig til så få mennesker som muligt?

De små værdiord gør en kolossal forskel. Og gad vide, om du ikke allerede har gjort dig en række tanker om, hvad der appellerer til dig, og hvad der bestemt ikke gør. Hvad forestiller du dig at bruge dit liv på? Nogle gange er det bare ikke blevet sagt højt.

Så er der blevet grovsorteret. Sigtekornet er stillet ind på nogle interesser, og bag ved de interesser gemmer sig konkrete uddannelser. Også her gælder udelukkelsesmetodens ufejlbarlighed. Skal du pendle eller flytte? Skal du på universitetet eller ej? Vil du læse meget eller være praktisk? Hvad rækker dit karaktergennemsnit til? Hvor sikker vil du gerne være på at få et job bagefter?

Vi vender igen tilbage til, hvad du gerne vil bruge dit liv på. Måske kender du lidt til nogle bestemte brancher, fordi din mor, far eller onkel Bent arbejder der. Var det noget? Eller var det ikke, og hvad siger det så om, hvad du hellere vil? Hvis du overvejer bygge­branchen, skal det så være som kreativ arkitekt eller hardcore beregnende bygningskonstruktør?

Undersøg en håndfuld

Lad det være det sidste spørgsmål herfra. For nu skal det endelig være konkret. Torben bruger nogle af sine online-redskaber til at zoome dig helt ind. Tester dig lidt med »Studie­vælgeren«, læser lidt op fra uddannelsernes beskrivelse og forløb.

Torbens mål er, at når kaffen er drukket, og du går ud ad døren, skal du have mellem to og fem uddannelser i baghovedet. Én er for lidt, seks er lidt for mange. De uddannelser skal du så gå hjem og undersøge til bunds for at vide, hvad indholdet er, og hvordan de adskiller sig fra hinanden. Undersøg helt specifikt, hvad der for eksempel sker på første semester. Mærk efter. Det handler om følelser. Om, hvad har man lyst til at vide mere om, og om, hvad der lyder interessant og spændende.

Hvis du tænker, at dette har hjulpet dig bare en lille smule, så er det en bragende succes. Har det ikke, så er der stadig håb i lange baner. På næste side finder du et udpluk af tænkelige og utænkelige måder at bede om hjælp på.

Fra chat til kurser. På alle platforme sidder Torben og de andre klar til at stille dig så mange spørgsmål, som der nu skal til.